Az elmúlt években 250 új dizájner kábítószer jelent meg a piacon, amik nevetségesen olcsón elérhetők, miközben félelmetes a hatásuk.

Zacher: Három hét alatt Magyarországra érnek a legbrutálisabb kínai drogok

 

 

Boldog békeidőknek becézik a szakértők azokat az éveket, amikor a heroin, az amfetamin és az LSD voltak a veszélyes kábítószerek. Azok még kiszámíthatóak voltak, szemben a mai dizájner kábítószerekkel, amiktől olykor őrjöngve hallucinálnak a fogyasztók, és az utóhatások is sokkolóak: paranoia, rettegés, néha erőszak. A kínálat pedig követhetetlen tempóban változik. Erről a témáról kérdezték Zacher Gábor toxikológust az ATV Egyenes Beszéd című műsorában pénteken.

A főorvos elmondta: az elmúlt három évben 250 új dizájner drog jelent meg a piacon. Ezeknek a szereknek úgy változtatnak folyamatosan az összetevőin, hogy éppen ne kerüljenek fel a tiltólistákra. Hozzátette: ezeket a szereket vegyészek, gyógyszerészek, kémikusok fejlesztik ki Kínában, és a selyemúton keresztül három hét alatt Magyarországra is megérkeznek. „Ahol Marco Polo ment, most a cucc jön” – fogalmazott.

Zacher Gábor szerint az a legnagyobb probléma, hogy még a terjesztők sem tudják pontosan, hogy mit árulnak. Igazságügyi szakértőként is tevékenykedve sokszor szembesül azzal, hogy egy adott díler azt gondolja, hogy egyfajta biofüvet árul, majd a laboratóriumi vizsgálatok során kiderül, hogy

„az egyiknek a hatása picit erősebb, mint a marihuánáé, de van olyan, amiről az internetes kommentek azt mondják, olyan, mintha kalapáccsal képen vágnának” – fogalmazott.

A másik óriási probléma, hogy az említett szerek – szemben a hagyományos drogokkal – nagyon olcsón, párszáz forintért megvásárolhatók. Zacher Gábor hozzátette: nagyjából két SMS-sel negyed órán belül bárki beszerezhet ilyen kábítószert. A főorvos arról is beszélt a műsorban, hogy egy gyerek az alapján dönti el, hogy kipróbálja-e a kábítószert, vagy elutasítja, hogy az addig élete során a szülő „mit pakolt a puttonyába”.

atv.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr2112426195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása