Régóta közismert, hogy a dohányzás a szív- és érbetegségek egyik legveszélyesebb kockázati tényezője, de ennek a statisztikai adatnak az okát is megmagyarázza az a svájci vizsgálat, amely bebizonyította, hogy a dohányzás korán öregíti az érrendszert. 

 

Az Európai Szívgyógyászok Társaságának kongresszusán nagy figyelmet keltett Julia Dratva és munkatársainak előadása a dohányzó fiatalok elöregedett érrendszeréről, és egy német tanulmány, amely azt igazolta, hogy a dohányzás tiltása egy német nagyvárosban jelentősen csökkentette a szívinfarktus előfordulását.
A svájci kutatók 9-20 éves fiatalok ereit tanulmányozták éveken keresztül. Valójában felnőtt svájciak tüdejét és szívét vizsgálták rendszeresen, de ebből a csoportból 356 svájci polgár gyermekeinek ereit is mérték ultrahangos műszerrel. Az ultrahang ideális technika, mert fájdalommentes, szabadon ismételhető és igen pontos eljárás.
Ennek megfelelően a résztvevőket tizenéves koruktól kezdve több száz alkalommal vizsgálták, megmérve a nyaki főverőér egyes rétegeinek vastagságát. Ez fontos adat, mert a kor előrehaladásával az agyi szövetekhez vért szállító artéria mind vastagabb lesz, merevebbé válik, falának belső felszínén meszes lemezek rakódnak le.

 
A szakemberek kimutatták, hogy azok a fiatalok, akik hetenként akár csak egyszer rágyújtottak egy cigarettára, statisztikailag jelentős mértékben vastagabb, "öregebb" érrel éltek, mint a nem dohányzók.
A munkacsoport vezetője hangsúlyozta: ennek az a jelentősége. hogy fiatal korban a dohányzás abbahagyása esetén az ér vastagodása megáll, sőt visszafejlődhet. Az eredmény megerősítette azt a német megfigyelést, amelyet Johannes Smucker ismertetett Brémából.

Bréma városában mintegy 800 000 ember lakik és a város vezetése már 2007-ben elrendelte a teljes dohányzási tilalmat az épületeken belül. Valamennyi gyógyintézetben már évtizedek óta gondosan vezették az infarktus esetek előfordulását.
A dohányzás tiltása óta a szívroham esetek gyakorisága 16 százalékkal csökkent. Az is fontos, hogy a dohányzás megszűnése a nemdohányzó népességben még jelentősebben mérsékelte a dohányzás kedvezőtlen hatását. 
 A szakértők az utóbbit azzal magyarázzák, hogy a passzív dohányzás csökkenése a dohányzók környezetében még jobban érvényesül, mint a dohányzók életvitelének változásában. Ez kiváltképp a gyermekekre vonatkozik. (Forrás: MTI)


A Harmonet tippjei a dohányzás elhagyására és az egészség helyreállítására:



1.    Találj valamit, amivel a dohányzást helyettesíteni tudod: ez lehet rágózás, vagy bármilyen más apróság is.
2.    Ha úgy érzed, a feszültséget oldod a cigarettázással, próbálj ki stresszoldó, relaxáló módszereket, mint amilyen például a meditáció vagy az autogén tréning. Hosszú távon segítenek elhagyni a káros szokásokat.
3.    Négy elsőrangú, bevált trükk a leszokáshoz >>>
4.    Ha súlyos a függőség, keress egy szimpatikus terápiás csoportot, ahol támogatjátok egymást a leszokásban.
5.    Kezdj el rendszeresen mozogni! A sport jótékony hatásai kezdetben ellensúlyozzák a dohányzás káros hatásait, majd pedig, ahogy fokozatosan átalakul a szervezeted, egyre kevésbé fogod kívánni a cigit, és nem akarod már tönkretenni a mozgás révén elért eredményeidet: az egészséges bőrt, a jobb közérzetet és hogy újra kapsz rendesen levegőt.
6.    Menj el fülakupunktúrás kezelésre– ez nemcsak a feszültséget oldja és méregtelenít, de a sóvárgást is megszünteti!
7.    Dohányozni jó – vallják sokan, és aki kipróbálta, meg tudja erősíteni, hogy valóban okoz valamilyen élvezetet a cigaretta elszívása. Ha ez tart vissza, érdemes összegyűjtened mindazt, miért jó NEM dohányozni – itt találsz néhány ötletet ahhoz, hogy egy addiktológiai tanácsadó hogyan szokott le a cigiről >>>

Harmonet

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr9812370813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása