iboga.jpg

Egy titokzatos afrikai növény segíthet a drogfüggőknek a leszokásban. Magyarországon azonban kábítószernek minősül. A Drogriporter mexikói partnereinek filmjéből többet is megtudhatsz a témáról! 

 

1962-ben egy Howard Lotsof nevű 19 éves heroinfüggő elhatározta, hogy kipróbál egy akkoriban Nyugaton még meglehetősen ismeretlen új pszichedelikus szert, az ibogaint. Ez az alkaloida egy nyugat-afrikai növény, a Tabernanthe iboga hatóanyaga, amelyet 1864-ben fedezett fel először egy francia orvos. Alacsony dózisban enyhe stimuláns hatásokkal bír, így hozták forgalomba a francia gyógyszertárakban 8 mg-os tablettákban egészen a 70-as évekig. Nagy dózisban azonban igen erőteljes pszichedelikus hatásokkal rendelkezik, amelyek Gabon őshonos népei körében már évszázadok (ha nem évezredek) óta ismertek voltak. Ők beavatási szertartások részeként használják az ibogát. Lotsof ibogain-tripje 30 óráig tartott, és visszaemlékezési szerint egyáltalán nem volt kellemes. Ami viszont igazán megdöbbentette, az volt, hogy a trip után nem jelentkeztek a szokásos elvonási tünetek, sőt, nem is sóvárgott a heroin után. 1962 és 1963 során még további 9 heroinfüggőnek adott ibogaint, akik megerősítették, hogy jelentős hatással volt az elvonási tüneteikre. Lotsof volt az első a történelemben, aki felfedezte az ibogain potenciális szerepét a heroinfüggőség kezelésében.


Nézd meg a Drogriporter mexikói partnereinek filmjét a 2016-os globális ibogain konferenciáról! 

Bár számos kutatás igazolta azóta az ibogain terápiás potenciálját, befektetők és a megfelelő klinikia vizsgálatok hiányában eddig még nem lett belőle törzskönyvezett gyógyszer. Ehhez hozzájárult az is, hogy a 60-as évek végétől a pszichedelikus drogokat betiltották, kutatásuknak belkonyult, az ibogain azóta is tiltólistán szerepel az Egyesült Államokban. A hivatalos gyógyászat határain kívül azonban gombamódra szaporodtak az undeground iboga-klinikák, elsősorban Latin-Amerikában, de akadnak Európában is. Hivatalos minőségbiztosítási kritériumok nélkül ezek a klinikák elég változatos módon működnek, vannak köztük kóklerek és egészen magas szakmai színvonalú intézmények is, ahol szakképzett orvosok, pszichológusok és ápolók segítségével, luxuskörülmények között épülhetnek fel a drogfüggők. Az ibogain felügyelet nélküli terápiás használata öngyógyítás céljából azért sem ajánlott, mert bizonyos embereknél szívleállást okozhat, illetve egyéb drogokkal együtt használva is olyan problémákat okozhat, amelyek orvosi beavatkozást igényelhetnek. Az ibogain-asszisztált detoxikációs kezelés során maga az iboga-kezelés előkészítő és utánkövető pszichoterápiával egészül ki (itt olvashatsz egy példáról). Az ibogain persze nem csodaszer (a hagyományos terápiás módszerek sem azok), de a páciensek egy kisebbsége tartós józanságot tud elérni a segítségével. 

Lotsof 2010-ben meghalt, a Drogriporter csapata készített videót az utolsó nyilvános fellépéséről a barcelona-i ártalomcsökkentő konferencián, ahol szakemberek és aktivisták vitatták meg az ibogain szerepét. Még megélhette a pszichedelikus kutatások reneszánszának kezdetét, hiszen az elmúlt években a 60-as évek óta nem látott energiával kezdődtek újra az embereken végzett vizsgálatok. Megalakult a Globális Ibogain Terápiás Szövetség (GITA), azzal a céllal, hogy előmozdítsa az iboga-kutatást és sztenderdizált gyógymódokat alakítson ki. Honlapjukon az érdeklődő számos érdekes információt talál. Ők szervezték tavaly Mexikóvárosban a globális ibogain konferenciát, amelyről a Drogriporter videós hálózatának mexikói partnerei, Brun Gonzales és Karina Muscarina készítettek filmet. A következő nagy iboga-konferencia Bécsben lesz, az alábbi képre kattintva többet is olvashatsz róla!

banner-slider.jpg

Ami Magyarországot illeti, 2015. áprilisában megírtam, hogy az Országos Addiktológiai Centrum (OAC) ajánlására két olyan drog is felkerült az új pszichoaktív anyagok listájára, amelyek egyáltalán nem valók oda: az egyik a látnokzsálya hatóanyaga (Salvinorin-A), a másik pedig az ibogain. Sajnos nem tudjuk, hogy milyen indoklással vették fel az ibogaint a gyógyászati célú használatra alkalmatlan szerek tiltólistájára, az OAC ugyanis megtagadta, hogy kiadja a kockázatértékelő dokumentumokat. Az ibogain ma pszichotróp anyagok I. jegyzékébe tartozik, tehát kábítószernek minősül, gyógyászati felhasználását az állam nem ismeri el. Pedig az ibogain nem az a szer, amit rekreációs célra lehetne fogyasztani (abuzálni) és nem okoz függőséget. Reméljük, idővel Magyarország is nyitottabban áll majd hozzá a pszichedelikusok szerek gyógyászati használatához.    

Blog: Sárosi Péter
Videó: Brun Gonzalez és Karina Muscarina

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr2112370787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása