Már nem halálos betegség a HIV-fertőzöttség, és maga az AIDS is kordában tartható – mondta lapunknak dr. Szlávik János, a Szent László Kórház infektológusa, a december elsejei AIDS-világnap kapcsán napilapunknak adott interjújában. A betegség elleni küzdelem jelképe a piros szalag. A rettegett négy betű, azaz az AIDS, a kutatások szerint a múlt évszázad első felétől szedte áldozatait, de hivatalosan csak 1982-ben nevesítették, mint Szerzett Immunhiányos Tünetegyüttest, melyet a HIV, vagyis az Emberi Immunhiányt Okozó Vírus idéz elő.

 

Ahhoz, hogy valaki AIDS-beteg legyen, több tünetnek kell huzamosabb ideig fennállnia. Hazánkban 1985-ben re-gisztrálták az első beteget. Kezdetben a homoszexuálisok betegségének tartották, de ez tévhit: a vírustól senki sincs biztonságban! Az első időszakban influenzához hasonló tüneteket produkál, ezért nehéz a korai diagnosztizálása.

 

 

Két HIV-fertőzött gyerek született idén

– Évenként általában két-háromszáz új HIV-fertőzést diagnosztizálunk. Jelenleg több mint kétezren élnek hazánkban ezzel a betegséggel, de véleményem szerint három-négyezer főre tehető azok száma, akik nem tudnak a HIV-ről. Ők jelentik az igazi veszélyforrást! Ma már ugyanis gyógyszerszedés mellett szinte tökéletesen kezelhető a HIV-fertőzés. A végleges gyógyulás sincs messze! Ha gyógyszert szed a beteg, nem fertőz tovább, élhet szexuális életet, nemzhet gyermeket, és szülhet babát – tájékoztat a főorvos.

– Évente öt-hat kisbabát szoktunk világra segíteni és ami fontos, egészséges babákat. Az idei év azonban más volt. Három kismamáról csak későn, szülés után derült ki a fertőzöttsége és sajnos két baba fertőzötten született. Ez azt jelenti, hogy a fiatalok nem védekeznek!

Kézfogással nem terjed!

A HIV testváladékok útján, nemi váladékokkal, vérrel, anyatejjel terjed. Fontos tudni, hogy a vírus szabad levegőn elpusztul. A HIV nem terjed a hétköznapi érintkezések során, és megfelelő gyógyszeres terápia mellett biztonságosan élhető mellette szexuális élet is.

 

 

Sokkolt a tesztem

Lívia átlagos huszonéves lány, aki két éve tudja magáról, hogy HIV-fertőzött. Az ijesztő diagnózis óta gyökeresen megváltozott az élete.

– Nem tudom, hogyan és kitől fertőződtem meg, mert voltak felelőtlen szexuális kalandjaim, melyek a nyári fesztiválokhoz köthetőek. Így azt sem tudom, én megfertőztem-e valakit – vallotta be a kilétét óvó fiatal lány, akinek erre minden oka megvan.

– Miután megtudtam, hogy beteg vagyok, elmondtam a legjobb barátnőmnek. Nem kellett volna. Nem mert hozzám érni, sőt még egy helyiségben sem tartózkodni velem. Szinte azonnal továbbadta a hírt. Csak azt vettem észre, hogy elkoptak a barátaim, és munkanélküli lettem. Lívia az átsírt éjszakák után összecsomagolta a bőröndjét, másik városba költözött, új állást és barátokat talált, de a titkát őrzi. Fél, hogy újra kiközösítik. Felvilágosítással a hasonló szituációk elkerülhetőek lennének és a betegeknek nem kellene titkolniuk állapotukat!

 

 

3291-en tudják hazánkban, hogy betegek

2016. szeptember 30-ig hazánkban összesen 3291 HIV-fertőzöttet regisztráltak, közülük 878-an betegedtek meg AIDS-ben. 2016. szeptember 30-ig 175 új HIV-fertőzöttet jelentettek be, s addig nyolcan haltak meg AIDS-ben. Az új esetek közül 64-nél nem ismert a fertőzés módja, a többiek 82 százaléka homo- vagy biszexuális, míg tizenöt százalékuk heteroszexuális úton fertőződött meg, ketten intravénás szerhasználók voltak, és volt újszülött, aki az édesanyjától kapta a vírust – tudtuk meg az ÁNTSZ kommunikációs osztályától.

Még mindig sok a téveszme

A főorvos felhívta a figyelmet arra a statisztikára, hogy az aktív szexuális életet élők között egyre jobban terjednek a nemi betegségek. A leggyakrabban a szifilisz, a gonorrhea, a kankó és a HPV- fertőz! Ezt pedig csak szexuális felvilágosítással és védekezéssel lehet megállítani.

– Az embe­rekben még mindig rengeteg téveszme él a HIV-vel kapcsolatban, és ha valakiről kiderül a betegsége, akkor sok esetben kirúgják az állásából, kiközösítik a barátai, széthull a családja, pedig hangsúlyozom: lehet tökéletes életet élni HIV-vel is! Magyarországon egyébként európiai ellátást kapnak az AIDS- be­tegek.

Beszél a vér

HIV-szűrést ingyenesen és térítés ellenében is lehet végeztetni, akár anonim módon is. A vizsgálat vérből történik.

borsonline

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr8312034489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása