Ha nem érezzük magunkat erősnek és jókedvűnek, az jelezhet rosszabbat is, mint gondolnánk. A depresszió ugyanis a demencia egyik legkorábbi tünete, a memóriaproblémák előtt már jóval korábban lehet ezt érzékelni.

 

A Neurology szaklapban megjelent, mint 2400 egészséges felnőttel több mint hét éven át végzett kutatás megállapította: kétszer nagyobb az esélye a demencia jelentkezése azoknál, akik a depresszió tüneteit mutatják. Ennél pedig több korai tünet is van, amelyre érdemes figyelnünk, az alábbiakban ezeket gyűjtöttük össze.
 

Megváltozik az étvágy

Ha gyökeresen megváltozik az, hogy milyen fajta ételeket kívánunk - és/vagy éppenséggel az édes ételeket kívánjuk csak meg igazán -, az igen korai jelzése lehet a demenciának, állítja egy japán tanulmány. A kutatók azt állítják, hogy agyunk betegséggel kapcsolatos területei uralják az ízlelőbimbókat is, ízérzékelésünk és étvágyunk megváltozása tehát logikus konklúzió. Ezt aláhúzza az is, hogy az ezen kutatásban résztvevő demenciások nem is érezték, hogy lejárt vagy romlott ételt esznek.
 

Törvénysértések

Magánlaksértés, KRESZ megszegése,lopás? Mindez a demencia korai jele is lehet, amelyet az orvosi irodalom frontotemporális demenciaként (FTD), egész pontosan az agy elülső területeit érintő válfajaként ismer. Egy, a JAMA Neurologyban megjelent tanulmány például az FTD-betegek 14 százaléka követ el jogilag büntethető cselekedeteket. A kutatók szerint ez azért történik, mert a betegség hatására agyunk nem képes felismerni a társadalmi konvenciókat és szabályokat, nem is csoda, hogy megszegjük ezeket.

A sétatempó lelassulása szintén a demenciára utalhat

A sétatempó lelassulása szintén a demenciára utalhat

Eltűnik a szarkazmus

Nem látjuk már át, mikor viccel velünk valaki? Ha képtelenek vagyunk észlelni a hazugságokat, a szarkazmust és a hasonlóan "őszintétlen" megnyilvánulásokat, az a demencia egyik jele lehet, állítja a University of California egyik kutatása. Ez azért fordul elő, mert a betegség agyunk azon területeit is megtámadja, amelyek nemcsak észlelik, de értelmezik is a magasabbrendű verbális információkat.

Lassulás

A sétatempó lelassulása szintén az Alzheimerre utaló jel lehet és ezt még hamarabb látni, mint a kognitív tüneteket. A Neurology egyik tanulmánya szerint ez az agyban felhalmozódó béta-amiloid raktárak feltöltődésének következménye: ezek a fehérjék okozzák az agyat károsító plakkokat.

Kényszeres viselkedés

Elkezdünk felhalmozni a dolgokat vagy egyre kényszeresebben viselkedünk, mintha minden egy kötelező, megváltoztathatatlan rituálé lenne? Muszáj vennünk minden nap egy újságot az újságosnál (sőt, egy bizonyos újságosnál) még akkor is, ha sosem olvassuk el? Az új, kényszeres viselkedés szintén jelezheti a demencia előretörését.
 
Forrás: házipatika,  Prevention.com

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr8711784493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása