Kevesebb HIV-fertőzött, több AIDS-beteg

 

Attól is javulhat a statisztika, hogy szűrés híján a tudtukon kívül élnek HIV-fertőzöttként.

 

Úgy tűnik tendenciának is tekinthető, hogy csökken az újonnan felfedezett HIV-fertőzöttek száma, legalábbis ez olvasható ki az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) legfrissebb, 2016. első félévére vonatkozó statisztikájából. Nem kizárt azonban, hogy egyszerűen arról van szó, hogy kevesebben vizsgáltatják meg magukat.

A féléves statisztikák alapján 121-en fertőződtek meg idén a HIV vírussal, tavaly ez a szám magasabb volt: 133, két éve hat hónap alatt pedig 142 esetet regisztráltak. Hasonlóan a korábbi évekhez 2016. első félévében is az ismert fertőzöttek zöme (56 fő) homoszexuális volt, de meglepően sok volt az ismeretlen fertőzött (51 fő), akiket az anonim vizsgálatokon szűrtek ki.

 

Idén júniusban Szlávik János, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház (ESZSZK) infektológus főorvosa tájékoztatóján azt mondta, azt tapasztalja: a lehetőségekhez képest nagyon kevesen vizsgáltatják meg magukat, és tudtukon kívül élnek HIV-fertőzötten - számuk 3-4 ezer is lehet. Ezt igazolja, hogy egyre többen kerülnek be a László Kórházba végstádiumú AIDS-esként, úgy, hogy még soha nem jártak szűrővizsgálaton. Rajtuk már nagyon nehéz segíteni, nem véletlen, hogy fél év alatt 9-en haltak meg a kórban, csaknem annyian, mint tavaly egész évben (11).

Az OEK most szeptemberben nyilvánosságra hozott adatai némileg ellentmondanak a főorvos szavainak, ugyanis eszerint idén az első fél évben valóban az eddigi - hat hónap alatt – legtöbbet, 29 új AIDS-beteget regisztrálták, viszont a központ statisztikája szerint nem 9, hanem 6 halálos áldozata volt a kórnak.

 

Összehasonlításként: tavaly és tavalyelőtt a fertőzöttek közül az első fél évében 24-en lettek AIDS-betegek. Hét évvel ezelőtt egyébként egy teljes év alatt összesen 23 AIDS-est regisztráltak. A betegek közül 2015. első hat hónapjában 9-en haltak meg, többen, mint addig fél év alatt bármikor.

A HIV-fertőzöttek területi megoszlása alapján továbbra is Budapesten él a legtöbb HIV-pozitív személy (1469). Második helyen Pest megye, harmadik helyen Fejér megye áll, de sok fertőzöttet tartanak nyilván Hajdú-Bihar, Bács-Kiskun és Győr-Moson-Sopron megyékben is. Az idén regisztrált AIDS-betegek között 26 férfi és 3 nő volt.

 

Megoszlásuk rizikócsoportonként: 25 homoszexuális, 3 heteroszexuális és egy intravénás kábítószer használó. A fertőzöttek közül 1986 óta összesen 868-an betegedtek meg AIDS-ben, a halálos áldozatok száma pedig eddig 375.

weborvos

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr6811784445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása