Teljes körű kezelésre és rehabilitációra ad lehetőséget a megyei kórház pszichiátriai osztályának bővítése és modernizálása.

 

– Most már komplex pszichiátriai rehabilitációra van lehetőségünk a megyei kórházban. Olyan teljes körű szolgáltatást tudunk nyújtani, amely magában foglalja a gondozót, a nappali szanatóriumot, a korai rehabilitációt és a rehabilitációt – mondja dr. Kertész Ágnes, a megyei kórház pszichiátriai osztályának vezető főorvosa. Mint megtudtuk, a nappali szanatórium átmenet a kórházi kezelés és a gondozás között. A páciens napközben az osztályon tartózkodik, részt vesz csoport- és egyéni foglalkozásokon, szocioterápiás és gyógyszeres kezelést kap. Az éjszakát és a hétvégét azonban otthonában tölti.

A foglalkoztatóban folyamatosan láthatóak pácienseink munkái, egyfajta inspirációt, segítséget adva a többieknek (Fotó: Makovics Kornél)

A foglalkoztatóban folyamatosan láthatóak pácienseink munkái, egyfajta inspirációt, segítséget adva a többieknek (Fotó: Makovics Kornél) 

A főorvos elmondta azt is, hogy az osztályon egy úgymond korai rehabilitáción vehet részt a páciens, amely hidat képez az akut felvétel és a felépülés között. Amennyiben további rehabilitációra van szükség, az a megyei kórház szocioterápiás és rehabilitációs részlegében zajlik, ahol újra sikeresen beindították a felépülésen alapuló rehabilitációs kezeléseket.

– Nagyon fontos, hogy méltó körülmények között történjen a kezelés, és ez most végre teljes mértékben megvalósulhatott, amit a páciensek is érezhetnek. Az új épületrész elkészültével lehetőségünk van a terápiás repertoár bővítésére. Kialakítottunk egy relaxációs szobát, ahol a hagyományos kezelés mellet például fényterápiát kaphatnak a szezonális depresszióban szenvedő páciensek. A relaxációs szobának abban is fontos szerepe van, hogy különféle relaxációs módszereket taníthassunk meg a pácienseinknek, melyek bizonyos formái otthonukban a mindennapi stressz kezelésében jól alkalmazhatóak – mondja dr. Kertész Ágnes.

Osztályukon a kreativitás felélesztésének segítségével valósítják meg a reinetgrációt és a felépülést pácienseinknél. Az előhívott kreativitáson   keresztül az önmegvalósítás, a közösség részévé válás a cél. Ezt szolgálja az irodalom, a zene, az aktív ének, a kézműves foglalkozások, a tánc és a rajz. A foglalkoztatóban folyamatosan láthatóak pácienseink munkái, egyfajta inspirációt, segítséget adva. A nagy előadótermet egyaránt használják a páciensek és a személyzet is. Utóbbiak számára itt zajlanak a megbeszélések, a szakmai előadások, konferenciák. Pácienseik számára itt tartják a kulturális programokat, például koncerteket, író-olvasó találkozókat.

Nagyon fontos, hogy az osztály nyisson a külvilág felé, mert ez szintén a felépülést szolgálja. Ennek szellemében a betegek munkáiból már több helyszínen volt kiállítás. Az osztály dolgozói pedig városi szintű egészségnapokat szerveznek, például Alzheimer-, alvászavar- és depresszió szűrést, emellett ismeretterjesztő előadásokat tartanak és prevenciós csoportokat hoznak létre és működtetnek.

Fontos a helyes táplálkozás és mozgás

Az osztályon működik egy úgynevezett depó-ambulancia is, országos szinten mindössze néhány ilyen található. A depó-ambulancián a krónikus pszichotikus betegek kezelése folyik. Felmérik az állapotukat, vérnyomást, súlyt, haskörfogatot, majd a megfelelő táplálkozási és a mozgási tanácsokkal igyekeznek javítani az állapotukon életmód-csoportok működtetése keretében. A megfelelő táplálkozás és mozgás ugyanis nagyon fontos a pszichiátriai gyógyszereknél, mert némely mellékhatást kompenzálni kell. A pácienseknek dietetikus ad táplálkozási tanácsokat, a konkrét betegségre kidolgozott pszichoedukáció pedig abban segít, hogy megismerje betegségét.

Rehabilitációs központ a megyei kórházban

Átfogó orvosi rehabilitációt nyújtó megyei centrumot adtak át a közelmúltban a Tolna Megyei Balassa János Kórházban. A rehabilitációs centrum egymásra épülő és szorosan együttműködő osztályok, szakambulanciák és gondozók rendszere. A vasárnap ünnepélyes keretek között adták át a kórház Rehabilitációs Központját. A mozgásszervi-, kardiológiai-, tüdőgyógyászati- és elmegyógyászati rehabilitációt ellátó létesítmény 588 millió forint konzorciumi és központi állami támogatás révén valósult meg. A fejlesztésnek köszönhetően emelkedik az ellátás színvonala és további fejlesztésre nyílik lehetőség.

Venter Marianna

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr78643182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása