A máj betegsége nemcsak az alkoholizmushoz köthető, hanem az elhízáshoz is. Ismerjük meg közelebbről ezt a fajta májbetegséget! 

 

Az elhízás növekvő gyakoriságának egyik következménye, hogy egyre többeknél jelentkezik az ún. metabolikus szindróma, amely az elhízás és a mozgásszegény életmód szövődményeként jelentkező anyagcsere-rendellenesség. A metabolikus szindróma jellemzői lehetnek: 

  • a magas vérnyomás,
  • a vérzsírok emelkedett szintje,
  • az alacsony HDL (jó) koleszterinszint,
  • vércukor emelkedett szintje, az inzulinrezisztencia,
  • valamint a hasi (alma) típusú elhízás. 

Összefüggés az elhízás és a máj betegségei között

A metabolikus szindróma az egész szervezet betegsége, emellett egyes szerveket külön is érinthet. Ha a májat érinti, a máj szöveteiben zsírcseppek halmozódnak fel, és kialakul az ún. nem alkoholos zsírmáj-betegség.

A nem alkoholos eredetű zsírmáj (NAFL – non-alcoholic fatty liver) napjainkban a leggyakoribb krónikus májbetegség. Kialakulásának hátterében tehát a szervezetben felhalmozódó zsír áll, nem a nagymértékű alkoholfogyasztás, amely szintén ilyen jellegű elváltozást eredményezhet. A betegség leggyakrabban a 40-60 év körüli felnőtteket, egyes források szerint elsősorban a nőket, mások szerint a férfiakat és a nőket egyaránt érinti. Ijesztő tény, hogy sajnos egyre gyakrabban már gyermekkorban kialakul, a gyermekek körében is gyakoribbá váló elhízás miatt. 

A nem alkoholos zsírmájnak nincsenek jellegzetes tünetei, általában más betegség kivizsgálása során derül rá fény, legtöbbször vérvizsgálat vagy ultrahangos vizsgálat során. Bár ez a betegség általában nem okoz panaszokat, mégis komolyan kell venni, hiszen következményekkel járhat. A felhalmozódó zsír miatt a májban gyulladás keletkezhet (ún. zsírmáj hepatitis), amely hosszútávon kötőszövetesedést okoz és veszélyezteti a máj egészséges működését. Hosszú távon maradandó májkárosodás, és/vagy rosszindulatú elváltozás is kialakulhat.

A nem alkoholos zsírmáj diagnózisa azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a baj végleges, ugyanis ebben a stádiumban a betegség még visszafordítható. Az életmódváltás, a fogyás és a rendszeres testmozgás jelentősen hozzájárulhat a kialakult állapot javulásához. A testtömeg 5-10%-os csökkentése javítja az inzulinérzékenységet és a májelzsírosodást is jelentősen csökkenti, hiszen amikor elfogynak a látható helyeken lerakódó zsírpárnák, a májban raktározódó zsírcseppek is fokozatosan eltűnnek.

Ebben segítségünkre lehet, hogy megérkezett a jó idő, ezért azt használjuk ki! Töltsünk minél több időt a szabadban, mozogjunk sokat, az étkezésekhez pedig válasszunk többfélét a folyamatosan bővülő zöldség- és gyümölcskínálatból. 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr868908768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása