Száz százalékos a 18. kerületi Tiszta Forrás Alapítvány éjjeli menedékhelyének kihasználtsága. Az intézmény 1997-ben nyitotta meg kapuit a hajléktalanok és az alkoholizmussal küzdők előtt, akiknek nemcsak a leszokásban segítenek, de lelki tanácsadással is ellátják őket - mondta a Rádió Orienten Márkus Gábor, az alapítvány kuratóriumának elnöke.

 
Pontos adatokkal nehéz meghatározni a hajléktalanok számát a térségben, mivel Pestszentlőrinc-Pestszentimre peremkerület, így a környező településekről is érkeznek fedél nélküliek.

A Tiszta Forrás Alapítvány 1997-ben mint éjjeli menedékhely és nappali melegedő nyitotta meg kapuit a szenvedélybetegek és hajléktalanok előtt, ugyanakkor két utcai gondozó szolgálatot is működtet. Az elmúlt évben 430-450 fő vette igénybe ezt a szolgáltatást - mondta Márkus Gábor. Hozzátette: ezeknek az embereknek egy része lakással rendelkezik, de többnyire a közműveket már nem tudják fizetni, akik pedig az utcán élnek már szinte teljesen elfordultak a normálisnak nevezhető élettől és nem tudnak előrelépni.

A Tiszta Forrás Alapítványnál 12 ember dolgozik főállásban, emellett az intézmény 4 közhasznú munkást is foglalkoztatnak. Az éjjeli menedékhely 16 órától reggel 8-ig tart nyitva, maximális kihasználtságú, a törvénybe foglalt 41 befogadható fővel. Az alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, terveik szerint további három szinttel bővítenék az épületet, amelyhez mintegy 200 millió forintos támogatásra volna szükségük. Maga a szálló absztinens, de az alkoholizmussal küzdőknek igyekeznek minden segítséget megadni a leszokáshoz, ennek érdekében anonim gyűléseket is szerveznek.

Évente nagyjából 10-12 új embert fogadnak be a szállásra, tavaly összesen 63-an laktak náluk. A távozók kétharmada magának rendezettebb körülményeket teremtve hagyja el a menedéket, és csupán egy harmadra tehető azok aránya, akiket el kell küldeniük, mivel nem képesek alkalmazkodni. A bentlakás feltétele, hogy a fedél nélküliek vállalják a szociális gondozókkal való együttműködést, és betartják a házirendet. Alapvető követelmény továbbá a munkába állás, a megtakarításokat pedig az alapítvány kasszája kezeli. Általában 300-500 ezer forintot lehet megspórolni, amellyel már önálló életet tud kezdeni egy albérletben.

A nappali melegedő - amely 8-tól 14 óráig tart nyitva - 120 fő befogadására alkalmas. 2015-ben összesen 1245 fő fordult meg itt, akik a tisztálkodáson kívül,ételhez, italhoz és lelki tanácsadáshoz jutottak, kimoshatták ruháikat, de postájukat is tudják ezen a címen fogadni.

Ughy Attila, a 18. kerület polgármestere hangsúlyozta, az önkormányzat sokat köszönhet az alapítványnak. Több százan várnak jelenleg ingyenes, üres önkormányzati lakásra, amelynek pályázati feltételei nagyon kötöttek.

A korábbi, jellemzően nyugdíjasok, segéllyel élők lakta kerület szociális helyzete sokat változott az elmúlt 10-15 évben. A polgármester szerint egyre több a fiatal és az ideköltöző családok, emiatt sorra növelniük a tantermek számát is. A peremterületekben a szociális és a kommunális infrastruktúra folyamatos kapacitáshiánnyal küzd, amelyet egyenlőre a költségvetésből pótolnak. 


OrientPress Hírügynökség (OPH)
Kép: internet/illusztráció

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr668386334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása