Alkoholtartalmú kézfertőtlenítőtől várják a bódultságot a fiatalok. Európa nyugati országaiban már nem ritka, hogy a gyógyszertárakban megvásárolt, akár 85 százalékos alkohol tartalmú fertőtlenítőt gyümölcslével keverik, s így fogyasztják a tinik. A legújabb trend egyelőre még nem jelent meg hazánkban, de Zacher Gábor szerint nincs kizárva, hogy nálunk is feltűnik ez a káros őrület.

A fiatalok fantázia végtelen, ha a bódultságra vágynak. Míg korábban a gyógyszert keverték alkohollal, Svédországban már a kézfertőtlenítős kábultság okoz gondot. Egyre több tini próbálja ki a berúgásnak ezt a fajtáját, s már nemcsak a skandináv országban. Mivel sok tini nem vehet szeszes italt, így más módszert alkalmaznak. Gyógyszertárban kapható kézfertőtlenítőt isznak. Ez azonban nagyon veszélyes - mondja Zacher Gábor, toxikológus.

dr. Zacher Gábor, toxikológus, Magyar Honvédség Egészségügyi Központ:
- Az izopropil alkohol hasonló berúgást tud okozni, azzal a nagy különbséggel, hogy sokkal jelentősebben károsítja a a gyomor nyálkahártyát és a hosszú távú rendszeres fogyasztása toxikusan sokkal rosszabb, mint a klasszikus etanolé.

Nemrég egy svéd fiatal került kórházba azért, mert kézfertőtlenítőt kevert a gyümölcslevébe. A skandináv országban történt eset nem egyedi. Angliában is történt hasonló eset, ráadásul ott több kórházban is el kellett tenni a kéztisztításra szolgáló üvegeket, mert a látogatók gyakran ellopták azokat.

dr. Zacher Gábor, toxikológus, Magyar Honvédség Egészségügyi Központ:
- Hallottunk már persze olyanról, amikor valaki tiszta szeszt vásárol a boltba és azt meghígította és azt fogyasztotta, de azt hogy ez tendencia lenne Magyarországon arra nemet kell mondanom.

A fertőtlenítő szeres káros őrület Magyarországot még nem érte el, mondja a toxikológus. Zacher Gábor szerint a fiatalok hazánkban főként a dizájner drogoktól és alkoholoktól várják a bódultságot, aminek a vége sokszor kórházi ellátás lesz, hiszen gyakran beláthatatlan következménnyel jár a különböző anyagok együttes fogyasztása.

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr228476032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása