Az egy dolog, hogy az ittas ember mindenkit szeret és szebbnek lát, de mi a helyzet azokkal, akiket épp italozás közben figyelünk meg? A University of Houston friss kutatása szerint az alkoholt fogyasztó embereket vonzóbbnak látjuk, mint az absztinenseket, a túlzásba vitt szeszfogyasztás azonban már épp ellentétes hatást vált ki.
 

A szakemberek szerint a tény, hogy az alkoholt fogyasztó, de azt nem túlzásba vivő emberek vonzóak a többség számára, abból fakad, hogy a nyugati országokban az italozás társadalmilag elfogadott, sőt: menő időtöltésnek számít. Ösztönösen feltételezzük, hogy aki iszik, az barátságos, laza és nyitott, míg az absztinensek maguknak valóak és előítéletesek. Ami azonban a szakembereket meglepte, az az, hogy a gyógyuló alkoholistákat is rokonszenvesebbnek látta a többség azoknál, akik egyáltalán nem fogyasztanak szeszt.

A kutatás során 594 heteroszexuális főiskolai hallgatót vizsgáltak az Egyesült Államok déli részén. Az önkénteseknek 25, ellenkező nemhez tartozó ember képét mutatták, egy rövid kis ismertetővel italozási szokásaikról, pl. „Ez a főiskolai hallgató gyakran iszik és sokat”, vagy „Ő csak különleges alkalmakkor nyúl a pohár után”, esetleg „Ő soha nem iszik”, „Ez a hallgató korábban alkoholista volt, ezért már nem fogyaszt szeszt”. A résztvevők feladata az volt, hogy a fotókat vonzalom, intelligencia, megközelíthetőség és kedvelhetőség szerint egy 1-től 7-ig terjedő skálán osztályozzák.

A leginkább vonzónak azok bizonyultak, akik a társaságban szívesen isznak, ők 3,69 pontot értek el átlagosan. A második legnépszerűbb csoport a gyógyuló alkoholistákból állt, akik 3,42 pontot értek el. Az absztinensek 3,27 pontot gyűjthettek be, míg a legkevésbé vonzónak az aktív alkoholisták bizonyultak a maguk 2,86 százalékával.

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr168244884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása