Az amputáció nem a fertőző drog, hanem az általában is rossz állapotú végtagokba adott mellészúrások következménye - cáfolta a krokodildrog magyarországi megjelenéséről szóló sajtóhíreket a toxikológus a Ma reggelben.  

 

Magyarországon csak az állatkertben van krokodil, krokodildrog nincsen – jelentette ki a hétfői Ma reggelben Zacher Gábor toxikológus. A főorvost azon sajtóhírek kapcsán kérdezték a hétfői Ma reggelben, amelyek szerint egy dunántúli városban élő lány karját egy ilyen „húsevő” drog miatt kellett amputálni. A sajtóbeszámolók szerint a krokodildrognak is nevezett szer hatására a lány karja néhány napja elhalt, a bőre pedig elfeketedett, és olyan szinten kezdett el üszkösödni, hogy csak az amputáció lehetett a megoldás.

Zacher Gábor ezeket a beszámolókat a műsorban a közvéleményt félrevivő bulvárhírnek minősítette, és felhívta a figyelmet arra, hogy konkrét adattal azóta sem találkozni sehol. Emlékeztetett arra is, hogy az amputáció ezekben az esetekben általában nem valamilyen fertőző drog, hanem az általában is rossz állapotú végtagokba adott „paraszúrások” - mellészúrások - következménye, amelyek nyomán kialakulhat egy olyan szeptikus állapot, amikor az orvosnak az élet és az amputáció között kell választani, és egyértelmű, mit választ. Vannak olyan szerek is, amelyeket, ha egy félrement szúrással artériába adnak, olyan súlyos artériagörcsöt okoz, amely miatt egyszerűen megszűnik a keringés a végtagban – tette hozzá a szakember.

Amíg intravénásan adnak be maguknak szert az emberek, ez a veszély folyamatosan meg is marad, hiszen sokszor már az anyag sem steril, gyakran a tű, a fecskendő sem az – ezért szakmai szempontból nem feltétlenül jó ötlet a tűcsereprogramok jelentős visszaszorítása -, legalább 3-4 olyan faktor van tehát, amely még egy „jó” vénás szúrás mellett is fertőző állapotot okozhat, nem beszélve a mellészúrásokról, az artériaszúrásokról, a lágyrészekbe adott szúrásokról – hívta fel a figyelmet a szakember.

 

A krokodildrog egy 2002-ben Szibériában megjelent, dezomorfin nevű, házilag elkészített anyag, amelynek kémhatása a háztartási sósavval megegyező anyag. Ottani elterjedtségét az magyarázhatja, hogy Oroszországban a becslések szerint a lakosság 1 százaléka, mintegy 1 millió 350 ezer ember intravénás droghasználó, és nagy részük annyira „le van szuttyadva”, hogy a már viszonylag olcsó afgán heroinra sincs pénze, így a dezomorfint maguk állítják elő otthoni körülmények közt, három kémiai lépésben egy vény nélkül kapható, codeintartalmú köhögéscsillapítóból - magyarázta a toxikológus.

Magyarországon a szerhasználók szerencsére még nincsenek rákényszerülve arra, hogy otthon dezomorfint kotyvasszanak – hangoztatta Zacher, aki a műsorban külön kiemelte a prevenció fontosságát. A megelőzés gyökere a család kell hogy legyen – jelentette ki a főorvos, aki emlékeztetett arra az elszomorító statisztikai adatra, amely szerint Magyarországon egy felnőtt átlag napi 7 percet kommunikál a gyerekkel, márpedig kommunikáció nélkül nincs megismerés, bizalom, és valahol ettől a pillanattól kezdve csúszik szét a lelki támasz. Jó lenne, ha ezt a szülők is megértenék, amihez, persze, "szoftver" is kell - hívta fel a figyelmet az M1 hétfő reggeli műsorában a szakértő. 

hirado

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr826830517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása