A hajléktalanok pszichiátriai gondozása nem megfelelő, a megoldás egy külön, nekik kialakított pszichiátriai részleg lehetne – mondta a Nyírő Gyula Kórház és az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet főigazgatója a Magyar Hírlapnak.

  

 

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) hét évvel ezelőtti bezárása nagyon rossz, végzetes politikai döntés volt, az intézkedés miatt jócskán csökkent a pszichiátriai ágyak száma, a szakma azonban már kezdi kiheverni a károkat – mondta a lapnak Németh Attila főigazgató.

Szerinte még a legfejlettebb országokban is előfordulnak az A. Áron Gergely esetéhez hasonló tragédiák, így ezeket teljesen megakadályozni és megszüntetni semmilyen intézkedéssel nem lehet. A statisztikák szerint egyébként Magyarországon alacsonyabb az ilyen esetek aránya, mint más európai országokban, évente 14 millió emberre jut egy ilyen bűncselekmény – mondta.

A. Áron Gergely augusztus 1-jén a Margit hídnál lévő villamosmegállóban a Combino alá rúgott egy idős asszonyt, aki meghalt. A férfi az előzetes letartóztatás utáni tárgyalásról kifelé jövet azt mondta, bűnös, de gondatlanságból követte el. Védője szerint zavart, vallomása csapongó, és valószínűleg nem volt beszámítható a bűntett elkövetésének pillanatában. Ennek megállapítására elrendelték a férfi vizsgálatát az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben.

Az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet főigazgatója a Magyar Hírlapnak most azt mondta, a hajléktalanok között rendkívül sok a pszichiátriai ellátásra szoruló beteg, viszont amennyiben még nem ön- és közveszélyesek, vagy nem követnek el az állapotukból adódóan bűncselekményt, semmilyen eszközzel nem kötelezhetők ambuláns kezelésre, holott nagy szükségük lenne rá.

Ha be is visznek egy-egy fedél nélkül élő, magas kockázattal járó elmeállapotú embert a kórházba, amint jobban lesz, elengedik. Ezt követően viszont senki nem ellenőrzi, és nem is kötelezi őt arra, hogy visszajárjon gondozásra – tette hozzá. A főigazgató a megoldást egy kifejezetten számukra kialakított ambuláns részleg létrehozásában látja, illetve olyan szabályozás megalkotásában, amely kötelezővé teszi a kezelést. 

hvg 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr286590563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása