Rácz professzor kommentárjával...!

 

"Az APA (Amerikai Pszichiátriai Társaság) ajánlását követően a szelfi fotózás bekerült a mentális zavarok nagy arzenáljába…" 

 

 

 

A Társaság e döntését idei, chicagoi ülésén hozta. A zavart el is nevezték selfitis-nek, és besorolták az ún. OCD-k (obsessive-compulsive disorder, tehát kényszeres zavarok) közé. 

Azt állítják, ha valaki önmagáról készít fotókat, és azokat kiposztolja a szociális médiában, annak valószínűleg önértékelési zavarai vannak és az intim szférájában lévő űrt szeretné ily módon kitölteni. 

 

A pszichiáterek szerint a zavar három szinten nyilvánulhat meg: 

• Borderline (határeseti) selfitis : naponta legalább 3 alkalommal készít magáról fotókat, de nem helyezi ki közösségi oldalakra 

• Akut selfitis: naponta legalább 3-szor készít magáról fotókat, és mindegyiket kiteszi a közösségi oldalakra

• Krónikus selfitis: kontrollálhatatlan vágy fotók készítésére önmagáról, akár egész nap, és a képeket naponta legalább 6 alkalommal ki is helyezi 

 

Az amerikaiak szerint jelenleg e zavarnak nincsen elfogadott, ismert terápiája, jó kezelési lehetőség az ún. CBT, másnéven kognitív viselkedésterápia. (Az USA-ban ezt az Obamacare biztosítási rendszer támogatja is). 

**** 

És az igazság: 

A szelfizés mentális zavar – az Amerikai Pszichiátriai Társaság szerint, vagy mégsem? The Adobo Chronicles oldalon jelent meg a hír, hogy az Amerikai Pszichiátriai Társaság éves közgyűlésén mentális zavarnak minősítette a szelfizést, méghozzá a kényszeres-rögeszmés betegségek közé sorolta. Határeseti, akut és krónikus „szelfitiszt” különböztettek meg.
A Social News Daily oldal kiderítette, hogy ez nem más, mint átverés (hoax). Az APA nem ülésezik évente, de amúgy is, a The Adobo Chronicles oldal közli is magáról, hogy amit leírnak, az tény, kivéve, amikor „hazudnak”. Azaz, egy Hírcsárda-jellegű oldallal van dolgunk. Megnyugodhatunk, a szelfizés nem betegség, legfeljebb nárcisztikus tünet, zárja a hírt a Social News Daily-re hivatkozva a Tech2 híroldal (http://tech.firstpost.com/)



Prof. dr. Rácz József egyetemi tanár 

eredeti "hoax" forrás: http://globaltrendnews.com/american-psychiatric-association-makes-official-selfie-mental-disorder/ 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr186433897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása