Budapest — Régi boncasztalok, furcsa falrajzok, mumifikált macskatetem. Ezek akár egy horrorfilm díszletei is lehetnének, ám nagyon is valóságosak. Ilyen képet fest most a hét éve üresen álló Lipótmező. A több mint 140 éves építménybe a We Love Budapest csapata jutott be.  

 

– A rideg szobák és lépcsőházak labirintusában bolyongva élből beugrottak az Ópium című horrorfilm jelenetei, amikor két kikötözés között a hideg vizes medencében üvölt a tébolyult szőke nő. Az érzést tovább fokozta, amikor a falakon a kezeltek színes, gyermekrajzszerű firkáira bukkantunk – írták beszámolójukban.

A Lipót épülete idén 146 éves, 139 évig tébolyda volt

A látogatáskor megtalálták a gyermekeknek fenntartott részleg maradványait, a rózsaablakos kápolnát, de rábukkantak az egykori diagnózisokra, illetve a rendelések időpontjaira és az orvosok kifüggesztett neveire is.
– A padláson falfirkákra leltünk – ezeket állítólag az ideszökött betegek vésték, karcolták vagy rajzolták az eldugott sarkokba. A dátumozott alkotások közül a legrégebbit alig 22 évvel az épület megnyitása után festették a falra – idézték fel. Hasonlóképpen hajmeresztő hangulat uralkodott a pincében, ahol még mindig ott voltak a sok-sok évvel ezelőtti kórrajzok.

Az intézetben meghalt betegeket ezen az asztalon boncolták

A „Lipót" elődje, a Budai Magyar Királyi Országos Tébolyda 1868-ban nyitotta meg kapuit. A telek eredetileg Göbl Lipót tulajdona volt, róla kapta a Lipótmező nevet. 

Tenyérnyi darabokban válik le a festék a folyosó faláról Fotók: Bódis Krisztián/We Love Budapest

A pszichiátriai központ egészen 2007-ig működött, amikor a betegeket gyakorlatilag szélnek eresztették, az épületet pedig teljesen kipakolták.

K. P. 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr266146177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

p.a.r.t.i.z.a.n 2015.02.02. 08:21:07

Ahogy ma áll az épület, látszik hogy semmiféle indoka nem volt a bezárásnak. A szcientológia olyan szinten beépült az akkori kormányzatba, hogy sikerült ezt elérnie. Tény, hogy a város tele lett szemmel láthatólag elmebeteg, zavarodott hajléktalanokkal. Rohadjon meg az összes szcientológus az ügyvédeikkel együtt.
süti beállítások módosítása