Különleges biztonsági fokozatú kórházi osztályt hoznak létre az ön- és közveszélyes pszichiátriai betegek gyógyítására a Nyírő Gyula Kórházban. Az egészségügyi államtitkár a Híradónak azt mondta: a speciális osztály létrehozása mellett norvég támogatással egy országos lelkiegészség-hálózatot is kialakítanak, hogy egyetlen beteg se maradjon ellátás nélkül.

Bűnügyi technikusok dolgoztak a táti kettős gyilkosság helyszínén 2012 októberében. A vád szerint egy 20 éves férfi egy szamuráj karddal ölte meg anyját és nagyanyját. Az elmeorvosok megállapították, hogy tette elkövetésekor súlyos személyiségzavarban szenvedett, amiről senki nem tudott. Pest megyében nemrég három hasonló ügyben is kiderült, hogy az elkövető nem beszámítható.

 

„A Pest Megyei Főügyészség a közelmúltban három olyan, életellenes ügyben nyújtott be vádiratot, melyekben a vádlottak pszichiátriai kezelés alatt álltak, vagy kellett volna állniuk. Az elmeorvos-szakértő mindhármuknál megállapította, hogy nem voltak beszámíthatók” – mondta a Híradónak Gyugyi Csilla, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője.

A három embert most az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyintézetben kezelik. Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet 2007-es bezárása óta a bíróságok 50 embernek rendelték el a kényszergyógykezelését.

Azoknak a betegeknek a gyógyítására, akik nem követtek el bűncselekményt, de ön-és közveszélyesek lehetnek, norvég támogatással egy különleges biztonsági fokozatú osztályt hoznak létre a Nyírő Gyula Kórházban.

„Bevezetünk egy mentálhigiénés ellátó hálózatot, lelkiegészség-központok hálózatát hozzuk létre, amelyben az egészségfejlesztési irodákhoz kapcsolódóan mentálhigiénés szakemberek fogják az alapellátásban dolgozó kollégák munkáját segíteni” – magyarázta Szócska Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára.

Az egészségügy fejlesztését szolgáló program hatmilliárd forintos költségének 85 százalékát Norvégia fizeti. A pályázati felhívások még az első félévben megjelennek, a beruházásoknak 2016 áprilisára kell elkészülniük.

Hiradó

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr785866680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása