Holnap búcsúztatjuk az óévet, ilyenkor szinte mindenki kicsit lazábbra veszi a gyeplőt, többet engem meg önmagának és gyermekeinek. A magyar egészségügy is felkészült a nagy ivászatra, Zacher Gábor toxikológus szerint az átlagos forgalom duplájára számíthatnak a kórházak. A Családháló annak járt utána, a világ különböző országaiban milyen szabályok alapján vásárolhatnak alkoholt a fiatalok.

A Nemzetközi Alkoholpolitikai Központ kutatása szerint Norvégiában például a vásárolt ital alkoholtartalma számít - sört és bort 18 éves kortól, míg égetett szeszt 20 éves kortól lehet fogyasztani. Az USA 50 állama közül 31 esetében törvény tiltja vagy korlátozza a 21 éves kor alatt történőalkoholfogyasztást. 26 olyan országban – a kutatás 40 országra terjed ki – a szerk.) 18 év az alkoholfogyasztás engedélyezett alsó korhatára, Egyiptomban, Hondurason, Oroszországban és Szamoán pedig 21 év a törvényes korhatár. Két országban (Olaszország és Málta) 16, Japánban pedig 20 év a szeszesital-fogyasztás minimális korhatára. Kanadában, ahol minden tartományban külön törvény szabályozza az alkoholfogyasztás engedélyezett minimális korhatárát 18-19 éves kor között vonja meg ezt a határt.

A kutatás elsősorban arra hívja fel a figyelmet, hogy a nemzeti törvények általában az otthonon kívüli helyekre vonatkoznak. Tehát elsősorban vendéglőkre, bárokra, éttermekre, éjszakai lokálokra és más hasonló szórakozóhelyekre. Ezek a törvények azonban jellemzően nem vonatkoznak az otthoni alkoholfogyasztásra. Az Egyesült Királyság az egyetlen ország, ahol az otthoni alkoholfogyasztás alsó korhatárát törvény szabályozza: szülői hozzájárulással öt éves kortól fogyasztható szeszesital.

Terhes nőket és gyereket ne kínáljunk alkohollal! Még az éjféli koccintás is nyugodtan történhet gyerekeknek készült „pezsgővel". Sokan nem igazán bírják az alkoholt és ez hamar meg is látszik rajtuk, ezt súlyosbíthatja, ha olyan kevert italokat iszik, amik finomak, cukrozottak, úgymond itatják magukat. Aztán mire észreveszi, már gond van. Az alkohol nagy része a vékonybélben szívódik fel. Felszívódásának gyorsaságát elsősorban a gyomor telítettsége befolyásolja. Ezért is érdemes az italok mellé egy-két falatot enni.

Mit tegyünk részegség esetén?

Az alkoholos befolyásoltság alatt lévő ember minden esetben figyelmet igényel. A fentiekben leírtakból látható, hogy relatíve kismennyiségű fogyasztás is jelentősen növeli a balesetveszélyt. Nagyobb mennyiség elfogyasztása esetén a befolyásolt személyt lehetőleg ültessük vagy fektessük le. Az alkohol tágítja a hajszálereket, így nő a hőleadás, azaz a bajba jutott kihűlés veszélyének van kitéve. Takarjuk be, vigyük meleg helyre!

Korábban sok szakirodalomban találkoztunk a hánytatás fogalmával. A magánál lévő, alkoholos befolyásoltság alatt álló személynél azt javasolták, hogy langyos, sós vízzel hánytassák, azonban ezt már nem ajánlott! Ittas személy hánytatása esetén nagy a félrenyelés (aspiráció) lehetősége, így ne hánytassuk! Ami távozik a szervezetből, az távozik, ami nem, azt ne erőltessük!

A mentők tájékoztatása szerint péntek éjszaka kiemelt mennyiségű riasztással számolnak Mint megtudtuk, 80 autó lesz készenlétben, ugyanis egy átlagos szilveszter éjjel 50 százalékkal többször hívják ki őket. A legnagyobb veszélyt az jelenti, ha valaki leül vagy lefekszik valahol az utcán miután ivott.

Néhány aranyszabály

- Ne igyunk éhgyomorra, az ételek, tej lassítják az alkohol felszívódását.
- Lehetőleg igyunk vizet is, ne csak alkoholt, a vízkúrát másnap is folytassuk.
- A kávé nem jó gyógyszer másnaposságra, mivel az is vízhajtó hatású, és ilyenkor a szervezetnek szüksége van a vízre.
- Másnap reggelizzünk valami könnyűt, amitől helyreáll a vércukorszint.
- Napközben együnk C-vitamint, multivitamint, brokkolit, karfiolt, illetve sok cukrot, csokit.  - Tévhit, hogy a koplalás segít a másnaposság gyógyításában.

Forrás: csaladhalo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr323508027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása