Számos, a kábítószerfüggőket segítő szolgáltatás szűnhet meg jövőre, aminek a következményei azonban nem csak a szenvedélybetegeket érinthetik – figyelmeztetnek szakmai szervezetek. 

 

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal december közepén hozta nyilvánosságra a szenvedélybetegek közösségi ellátásával és a nekik szóló „alacsony küszöbű” (szermentességet nem követelő) szolgáltatásokkal kapcsolatos pályázatok eredményeit. Pontos összegeket még nem, de azt már lehet tudni, hogy mely szolgáltatóknak és mely programokra nem jut pénz jövőre. Budapesten például húsz alacsony küszöbű szolgáltatásból nyolcra maradt pénz – hívta fel a figyelmet a Társaság a Szabadságjogokért.

Az egyik megszűnő szolgáltató a VII. kerületben működő ArtÉra Alapítvány. Három éve foglalkoznak tűcserével, droghasználók szűrésével, egészségügyi ellátásával. 2009-ben hatezer, tavaly 80 ezer, az idén pedig már több mint 100 ezer steril fecskendőt osztottak ki.

– Robbanásszerűen nő az intravénás szerhasználók száma, mégsem mondhatjuk, hogy hatalmas összeget emészt fel egy tűcsereprogram. Egy steril tű 27 forintba, egy alkoholos törlőkendő hat forintba kerül – mondja Puy Tamás, a program vezetője. Hozzáteszi: bár forráshiányra hivatkozva utasították el a támogatásukat, ebben van némi drogpolitika is. Szerinte egyértelmű volt, hogy a kormány a megelőzésre helyezi a hangsúlyt a szerhasználók segítése helyett, de arra nem számítottak, hogy teljesen ellehetetlenül a működésük. Több mint 600 kliensük van, a jövő héten már nem tudnak kinyitni.

Egy másik, forráshiány miatt elutasított szolgáltatás a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány 2003 óta működtetett Dzsumbuj programja. Ahogy a neve is jelzi, ez a szolgáltatás Budapest IX. kerületében kereste fel az intravénás droghasználókat, tanácsadással, tűcserével és más ártalomcsökkentő szolgáltatásokkal segítve őket.

– A droghasználók jelentős része időközben átköltözött a Gát utca környékére, korábban amfetamint szúrtak, most dizájnerdrogokat. Ami viszont nem változott, hogy ez a néhány száz ember szinte kizárólag tőlünk kap segítséget – mondja Rácz József, a Kék Pont Alapítvány vezetője. Hozzáteszi: jövőre megpróbálják átirányítani az érintetteket a VIII. kerületi tűcsereprogramjukba, bár az már most is csúcsra van járatva, napi 60-70 klienst látnak el.

Ami a következményeket illeti, Rácz József elmondása szerint a hepatitis C-fertőzés terjedése és a HIV vírus megjelenése a legnagyobb félelmük.

– A dizájnerdrogok jellegzetessége, hogy naponta sokszor szúrják magukat a használók. Tűcsere nélkül a közös tűhasználat miatt könnyen átadják majd egymásnak a fertőzéseket – magyarázza. Hozzáteszi: a droghasználók ugyan viszonylag zárt közösséget alkotnak, de sok közöttük a prostituált, aki kijuttatja a közösségből a fertőzéseket, s ez komoly népegészségügyi kockázat.

Elég csak Romániára gondolni, ahol a dizájnerdrogok intravénás használata következtében megsokszorozódott a HIV-fertőzések száma. 2008-ban emiatt mindössze három új fertőzöttet regisztráltak, az idén már hatvankettőt, miközben a tűcsereprogramokban kiosztott steril tűk számát jelentősen csökkentették.

Miskolcon eddig két tűcsereprogram működött, ebből az egyik, a Baptista Szeretetszolgálat által az Avas lakótelepen létrehozott szolgáltatás, szintén nem kap állami támogatást jövőre. Ez a program volt az egyik legnagyobb, vidéken működő tűcsere.

– A program társadalmi hasznához nem fér kétség. Egyrészt a szerhasználók nem fertőződnek meg, és nem fertőznek meg másokat sem. Másrészt a tűcsere a kezelés első láncszeme, amely betereli az embereket a további, leszokást segítő szolgáltatásokba – magyarázza Miletics Marcell, a szeretetszolgálat munkatársa. A Baptista Szeretetszolgálat másik, Csepelen működő tűcsereprogramja is támogatás nélkül maradt. Az indoklás szerint a csepeli programot forráshiány, a miskolcit pedig a későn beérkezett pályázat miatt utasították el.

– Mi már akkor tűcserével foglalkoztunk a hajléktalanok körében Budapesten, amikor még semmilyen állami támogatás nem járt. Szeretnénk komolyan venni ezt a feladatot, már csak azért is, mert a szakirodalom egyértelműen fogalmaz a tűcsere társadalmi hasznát illetően, az Európai Unióban pedig a drogfüggők kezelésével kapcsolatos legjobb gyakorlatok közé sorolják – teszi hozzá Miletics Marcell. 

Forrás: nol.hu - Matalics Dóra 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr333501385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása