Riasztóan megnőtt az alkoholfogyasztók aránya a tinik között az utóbbi években. A részegség sem elrettentő állapot számukra, főként a módosabb lányok és a szegényebb fiúk körében.

Gyereknek méreg az alkohol!
Fotó:
Bohanek Miklós

 

– Minél később nyúl a gyerek az első pohár italhoz, annál biztosabb, hogy nem válik a rabjává. Természetesen nincsenek mindenkire érvényes szabályok, de a fejlődésben lévő szervezet számára méreg az alkohol – mondja Németh Ágnes, az ÁNTSZ Országos Gyermek-egészségügyi Intézet kutatásvezetője, aki kollégáival huszonöt éve vizsgálja a serdülőkorúak egészséget befolyásoló szokásait, köztük az alkoholfogyasztást. – Természetes, hogy egy serdülő mindenre kíváncsi, mindent ki akar próbálni, így az alkoholt is. Nagyon kevés az a középiskolás, aki még soha nem volt részeg. Még elkeserítőbb, hogy ivászat tekintetében a lányok utolérték a fiúkat.

Tinédzserek sörcsúszdán

– Tizenegy éves voltam, amikor először megkóstoltam a sört. Néptáncolok, a társaim 3-4 évvel idősebbek nálam. Fellépések után mindig iszunk, leginkább bort meg sört. Nem akarok kilógni a sorból – mesél az alkoholhoz való viszonyáról a 13 éves Áron. – A zsebpénzemből soha nem veszek alkoholt, de a szüleim megengedik, hogy egy-egy citromos sört megigyak. Voltam már részeg is, de az hülyeség, hogy a másnaposság valakit is elrettent attól, hogy újra igyon. Jó érzés felszabadultnak lenni, ez hozzátartozik a bulihoz. Alkoholizmus? Miért félnék tőle?

A legtöbben 14 éves koruk körül ízlelik meg az alkoholt, de a fiúk 15,5, a lányok 8,8 százaléka 11 éves korára már találkozott vele. Megdöbbentő, hogy a 15 éves lányok és fiúk ugyanannyi alkoholos üdítőt és édes likőrt fogyasztanak, mint a két évvel idősebbek. A településeket tekintve csak a rövidital fogyasztásában kicsi a különbség: a budapestieknek 7,2 százaléka, más városokban 11,6 százalék, míg a falun vagy tanyán lakók 11,3 százaléka heti rendszerességgel iszik töményet. A családok társadalmi-gazdasági helyzete szempontjából elgondolkodtató, hogy a lányok esetében az alkoholfogyasztás és a lerészegedések aránya egyformán magasabb a jómódú családokban. A fiúknál ez csak az alkoholfogyasztásra igaz, míg a lerészegedés inkább a szegényebb családok fiaira jellemző.

Ha a kipróbálástól és az alkalmankénti alkoholfogyasztástól nem is tudjuk megóvni a gyerekünket, mit tehetünk, hogy ne legyenek rendszeres ivók?
– Amennyiben a gyerek meleg családi közegben él, s bármiről nyitottan beszélhet a szüleivel, akkor kevésbé valószínű, hogy megkísérti az alkohol – vélekedik Németh Ágnes. – Az iskolai légkör is meghatározó, sok tinédzser feszültségoldásra használja a szeszt. A nagyivásnak és a lerészegedésnek súlyosak a következményei: a serdülőkorúak körében vezető haláloknak számító balesetek és sérülések, a védekezés nélküli szexuális aktusok és a nem tervezett terhességek jó része összefüggésbe hozható az alkohollal. Egyértelmű hát, hogy e gondot nem lehet azzal elintézni: majd kinövik...

Forrás: .szabadfold.hu - Biczó Henriett 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr233489811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása