Minden harmadik fiatalt érint a probléma

 

Új módon kívánja szabályozni a kormányzat a drogok tiltását, mert a titkos laboratóriumok kilenc naponta hoznak ki új szereket. Ezt a régi szabályozás nem tudja követni.

Az új drogstratégia kapcsán Téglássy Kristóf, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetője megerősítette Rétvári Bencének, az igazságügyi tárca államtitkárának a közlését, miszerint hatóanyag alapján kívánják szabályozni a kábítószerek tiltását.

A főosztályvezető annyi pontosítást tett, hogy a tervekben szereplő úgynevezett generikus szabályozás azt jelenti: egy meghatározott törzsképletet tennének listára, és amely anyagok ebből leszármaztathatók, azok mind tilalom alá kerülnének. „Ezzel szeretnénk elejét venni annak, hogy egy pici atom ide-oda helyezgetésével, egy kis módosítással kvázi új szereket kreáljanak” – mondta hétfőn a Kossuth rádió 180 perc című műsorában Téglássy Kristóf. A főosztályvezető ezzel kapcsolatban csütörtökön, a Nemzeti Drog Fókuszpont éves jelentését bemutató sajtótájékoztatón pedig úgy fogalmazott, hogy az új nemzeti drogstratégia mellett olyan szabályozás kialakítása is folyamatban van, amely kémiai hasonlóság alapján vonná ellenőrzés alá a különböző hatóanyag-tartalmú szereket.

Negyvenkét új szer egy év alatt

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium munkatársa elmondta, az elmúlt egy évben negyvenkét új szer került a korábbiak apróbb módosítása révén a piacra. Ez azt jelenti, hogy az egyébként nem Európában működő droglaboratóriumok kilencnaponta hoznak ki valamilyen új szert. Ez olyan elképesztő ütem, amit a régi törvényi szabályozással nem lehet követni, ezért kell újat állítani a helyére – nyilatkozta Téglássy Kristóf.

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRZn9L7HgMX_GRUzNLkJBAvqEjzAZOOvopiAUQjApCdknP0ES5rA kábítószer-fogyasztással kapcsolatos 2010-es országképből kiderült, hogy már minden harmadik középiskolás kipróbálta a drogot, és átrendeződés van a kábítószer-fogyasztás piacán. A heroin visszaszorult, az úgynevezett partidrogok viszont erőteljesen előtérbe léptek a fiatalok körében. Ez utóbbiakat is vissza akarja szorítani a tervezett szabályozás, amely különös figyelmet szentel a kisebb módosításokkal nyert új kábítószerek elleni fellépésnek.

Téglássy Kristóf megerősítette, az alkalmi fogyasztókat nem akarják kriminalizálni, tehát nem lesznek tele a börtönök megtévedt kamaszokkal. Az azonban biztos, hogy gátat kell vetni a terjesztésnek, mert például manapság interneten nagyon könnyű hozzáférni különböző kábítószerekhez. Másrészt az is cél, hogy megelőző programok által kikerüljön egy olyan fiatal korosztály, amely már nem nyúl drogokhoz. „Tehát ne is kerülhessenek a fiatalok olyan helyzetbe, hogy brahiból vagy a baráti társaság nyomására alkalmi fogyasztókká váljanak” – mondta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetője.

Forrás: mindennapi.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr483403362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2011.11.22. 22:55:06

A mostani helyzetben két lehetőség van:

Vagy a bevált és körülbelül biztonságos szerek legalizációja, vagy pedig ez. Én félek, hogy a rendszer így is kijátszható lesz, ellenben a magyar társadalom sosem fogadna el drogliberalizációt. Meglátjuk. Nagyobb hangsúly kéne a megelőzésre, mert tényleg elharapódzott a helyzet és elég sok, amúgy jobb sorsra érdemes fiatalt ránt magával.

daniferi 2011.11.23. 05:07:43

Visszaszorították a régi anyagokat, amitől mondjuk havonta 1 ember lett rosszul a saját hülyesége miatt. Jöttek az újak, amiktől már hétvégente akár több-tízen is az ambulancián kötnek ki. Ha ezeket is betiltják, ki tudja, mi lesz itt jövőre. S persze erre a sok szarságra megy az adófizetők pénze. A legjobb az lenne, ha nem ölnének bele ennyi energiát és pénzt, nem foglalkoznának azzal, ki mivel csapja szét magát, de ha besokall, akkor fizesse is ki a kórházi költséget. Aki meg nem bír mértéket tartani és beledöglik, az így járt.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.11.23. 08:32:13

A terjesztőket kellene büntetni, a fogyasztókat automatikusan, mérlegelési lehetőség nélkül eltiltani az autóvezetéstől örökre, valamint kényszergyógykezelni.

citrix 2011.11.23. 08:34:07

A kábítószer,drog használata miatt ambulanciára kerülők teljes ellátási költségét a szülőkkel,hozzátartozókkal kell megfizettetni (önálló keresettel nem rendelkező delikvensek esetén).Nyilván aki felnőtt korú,arra rá lehet költségelni mert van valami jövedelme,pláne hogy drogra is telik.Az első "jó bulizás" ára az ambulancián felérne egy exkluzív nyaraláséval,hamar elvenné a kedvét mindenkinek a következő belövéstől.

indapass90210 2011.11.23. 08:44:42

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: most képzeld el a szituációt, ahol bemész egy helyiségbe fél órára, ahol 5-en füveznek. Nem ismered a szagát, nem jössz rá mi az. Jön a rendőrség, razzia, vért vesznek, kimutatják mit szívtál (valóban szívtad), aztán onnantól járhatsz busszal életed végéig, persze csak miután kiengedtek az elvonóról.

@d.z.: -nek van igaza, valami kevésbé ártalmas anyagot kellene legalizálni, a többi terjesztőjét keményen megbaszni. A társadalom egyes tagjainak nem véletlenül van rá szüksége (és szerintem joga is), hogy időnként kiüthesse magát.

Kelly és a szexi dög 2011.11.23. 08:55:41

"egy pici atom ide-oda helyezgetésével"

mé nem lehet olyat találni, aki legalább egy picikét ért ahhoz, amivel foglalkozik...?

becsoccsent 2011.11.23. 09:21:16

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: @Dövan:

es akkor itt ugyebar vissza is erkeztunk ahhoz a kerdeshez, hogy a sokak altal kedvelt, es - tobbek kozott - addiktivitas szempontjabol az alkoholnal, nikotinnal, egyebeknel sokkal kevesbe artalmas fuvet meg kriminalizaljak.

az ut egyertelmu, legalizalni kell, es ezzel kihasznalni, hogy europaban egyedul nalunk lesz az. ezzel megagyazunk a gyogyturizmusunknak ( betepve azni a gyogyvizben ), fellendul a fogyasztas ( a hazaiaknak elsosorban az elelmiszeripar teruleten - ld. meg foleg csipszado -, a hozzank latogato kulfoldiek reven pedig emellett a szolgaltatoipar ( szex - mindossze vissza kell hozni a nyilvanoshazakat, hiszen igeny ugyanannyira van, mint volt es lesz, ezen a modon viszont sokkal jobban ellenorzott, es foleg egeszsegesebb nemzetet lehetne letrehozni ).

az allamilag adoztatott fu minosegi, megis megfizetheto aru. ezzel a sokkal nagyobb karokat okozo alkoholt kevesebben fogyasztanak ( foleg a fiatalabb korosztalyban, oreg alkesz mar nemigen valtozik ), kevesebb lenne a csaladi eroszak, az emberek optimistabban - de legalabbis passzivabban, semmikeppen sem szomoruan vagy agressziven - tekintenenek a jovobe. nem lenne szukseg furdosok es tapszerek nem megfelelo alkalmazasara sem.

persze ezzel eppen gyokeresen ellentetes lepesek vannak.

egyetlen hetvegere ossze kell zarni a komplett fideszkdnp-t egy baszott nagy satorba, es rajuk engedni 10-12kg fu fustjet.

hetfon mar lehetne torvenybe iktatni, es ket het mulva a szokasosnal is vidamabb mikulasok boklasznanak az utcakon.

plephyl 2011.11.23. 09:24:21

az emberi alaptermészetet nem lehet betiltani... ezt kéne felfogni a törvényhozóknak. a legtöbb ember tájékozatlan a drogokkal kapcsolatban, így félnek attól, amit nem ismernek és könnyen megvezethetők.
én ha drogoznék csak természetes alapú növényhez, növényekhez nyúlnék, ilyen kínai laborokban kotyvasztott vackokhoz biztos nem.

komoly felvilágosító munka ás a marihuána megtűrése szerintem javítana a helyzeten.

plephyl 2011.11.23. 09:27:12

Sacher Gábor pedig végezze csak a munkáját, biztos jól is végzi, de a médiában ne terjessze azt a hülyeséget, hogy nincsenek kemény és lágy drogok, mert annál nemigen van rosszabb, amikor a füvezőt egy kalap alá vesszük a crack-et, heroint fogyasztóval...

baliquez 2011.11.23. 09:35:09

@citrix: nagyon durva visszaélések lennének ezzel, plusz egy elcseszett "kipróbálás" eredménye akár egész családot érintő nyomor lenne, pont azt a lecsúszó réteget érintve akik nem elég gazdagok arra hogy pl. az alkalmi fogyasztásnál gyakorlatilag ártalmatlan kokaint megfizessék.

Esettől függően pár évig drágább TB-fizetési besorolást sem kaphatna az illető, mert a leendő munkaadója egyből érdeklődne hogy vajh miért másfél-kétszeres a TB-je az alkalmazott-jelöltnek.

A terjesztést leállító megoldásnak szerintem az lenne megfelelő ha nem csak illegális drognak hanem konkrétan életet veszélyeztető méregnek is lenne meghatározva a csak kémiai csoport szerint besorolható designer-drog. Így nem csupán illegális drogterjesztésért kellene felelni a gyártónak/terjesztőnek hanem nyitásból halmazatit kapna, amit jóval nehezebb felfüggesztettel megúszni.

2011.11.23. 09:49:36

@plephyl: Te nyilván jobban értesz ehhez, mint Z. Gábor, aki naponta esetek tucatjaival találkozik évtizedek óta.
Persze....

citrix 2011.11.23. 09:52:08

@baliquez: Ha valaki (itt sajnos a felhasználóról van szó) szándékosan károsítja az egészségét,testi-lelki épségét az legyen szíves ne mások költségére legyen jó arc a hétvégi buliban.A terjesztőket kell büntetőeljárás alá vonni,a felhasználókkal "csak" a kezelés,ellátás költségét megtéríttetni.Azt hiszem,ez méltányos.A kis suttyók nagyon találékonyak,az öngyújtó gázt,habszifon gázt,tápsót,növényvédőszereket,legális gyógyszereket is előszeretettel használnak az utazáshoz.Az eredmény nagyon durva,ezeket pont a szegényebbek használják és még dealer sincs a láncban.

cuccos kelemen 2011.11.23. 11:31:27

@zulu: Matolcsy György is jó szakember, mert évtizedek óta pénzügyekkel foglalkozik. Pont mint Gabika.

forrasztópákó 2011.11.23. 11:31:28

@citrix: Így is van, lángszórózzunk meg mindenkit aki egy spanglit eltekert életében. De akkor már ne torpanjunk meg az elején: Helyben lőjünk főbe mindenkit aki dohányzik, alkoholt iszik, zsíros kajákat zabál... Bizony, otthon anyut is ha valaha életében akár egyszer is megivott már egy pohár Martinit (pfúj a büdös köcsög alkesz), valamint akkor már vesszen apu is a csülkös pacallal, mert szándékosan rongálja az egészségét aztán majd az én tébémből akar majd kardiológushoz járni, meg koszorúeret műttetni magán...

Szóval gyere vissza ha otthon érvényesítetted az elveidet, aztán utána átbeszéljük, hogy mi legyen a többivel ok?

(omg)

citrix 2011.11.23. 12:02:44

@forrasztópákó: Vagy csak forrasztópákával égessük össze mindet...:-( Na ne viccelj.Nem az 1 spanglit eltekerőkről van szó,hozzájuk aligha hívnak mentőt,nincs miért.Logikád szerint a közlekedési szabálysértéseket is meg kell szüntetni,menjen mindenki ahogy csak kedve tartja,nehogy már a következményét vállalja.Tehát visszajöttem,továbbra is ez a véleményem.A törvénybe hogy mi kerül,az már a jogalkotón múlik.De aligha marad olyan liberális a hozzáállás,mint az szdsz minden drogost babusgató országlása alatt.

collateral collector (törölt) 2011.11.23. 12:45:26

mielőtt Orbán Viktor (hamarosan) lemond, előtte legyen már szíves az alkotmányba beleírni a fűnek a dekriminalizációját, köszi

baliquez 2011.11.23. 13:41:25

@compound interest: teljesen mindegy, ahogy a dolgok állnak hamarost a tákolmányukkal gyújtják meg a narancsbűnözők alatt a Kossuth-téri máglyát.

forrasztópákó 2011.11.23. 15:30:30

@citrix: Senki sem mondta, hogy babusgatni kell a drogosokat, de milyen jogon fizettetsz meg vele egy ilyen ellátást? Vagy a baleseteknél is legyen így, hogy a vétkes fél fizesse az ellátását? És aki dohányzik, iszik, és/vagy étkezési szokásaival igyekszik kinyírni magát, azokkal szintén fizettessük ki a költségeket? Ugyanmár...

A "találékony kis suttyók" témakörében meg egyetértek, de ezeket a cuccokat sosem fogod tudni elzárni előlük. Itt tényleg csak az használ ha a szülő meg tudja értetni a gyerekkel, hogy mi az ami veszélyes és mi az ami kevésbé. Ha csak annyit mondanak, hogy mit szabad és mit nem (80%-ban szerintem még azt sem) akkor persze, hogy a tiltott dolgok fognak jobban bejönni...

De a lényeg, hogy ameddig a felnőtt lakosság nagy része dohányzik, alkoholista és mindent megtesz azért, hogy elhízzon és megálljon a szíve , addig adasson már meg nekem, hogy napi 10 óra meló után csavarjak egy spanglit és ezért ne érezzem egy féregnek magam... :D

igazságosztótrollol 2011.11.25. 12:07:47

@compound interest: ámen! legyen inkébb legalizáció. én szentül hiszem hogy uyganazok az emebrek ülnének a coffee shopjainkban mint akik otthon tépnek jelenleg...minimális megugrás lenne nyilván, újdonság varázsa aztán maradna a zsiros adó és a turizmus.. szar az? tényleg? szabályozva, regulálva lenne! amugy meg inkább a rohadt alkeszt vinném el beszállításra! a rohadt állat ja aki a gyerekeit és asszonyát terrorizálja a büdös pálinka szagú szájával!!

igazságosztótrollol 2011.11.25. 12:11:24

de biztos az Európai Kábítószer- és Kábítószerfüggőség Megfigyelő Központja (EMCDDA) tudja rosszul - és a magyar 'paraszt' meg jobban tudja ezt is...:s

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.11.26. 12:13:04

@trollol:
Abban, hogy az alkoholistákkal is kell kezdeni valamit, igazat adok neked.
süti beállítások módosítása