Már a visszafogott alkoholfogyasztás is megemelheti a mellrák kialakulásának esélyét nőknél – állítják a legfrissebb kutatások.

 

Hiába igazolták korábbi kutatások, hogy a mértékkel fogyasztott alkoholnak egészségvédő hatása van, úgy tűnik, ez nem mindenkire igaz. A mostani kutatás éppen ezekkel az állításokkal száll szembe – olvasható a BBC oldalán.

A Journal of the American Medical Association című folyóiratban megjelent tanulmány szerint heti három-hat pohárnyi bor is elég ahhoz, hogy mintegy 15 százalékkal emelkedjen a mellrák kialakulásának kockázata nőknél. A szóban forgó tanulmány több mint 100 ezer embert vont be abba a vizsgálatba, ahol 28 éven át követték nyomon a résztvevők egészségi állapotát. Noha kicsi a kockázat, nem árt erre is odafigyelni, mert ha valakinek genetikailag hajlama van erre a betegségre, ezzel csak súlyosbíthat állapotán.

Fotó: Fülöp Máté

Azoknál a nőknél, akik soha nem fogyasztottak alkoholt, 100 ezerből "csupán" 281 emlőrákos esetet diagnosztizáltak évente. Ez a szám azonban 333-ra emelkedett azok között, akik három-hat pohár bort fogyassztottak egy héten. A növekedés ennél is látványosab volt (413), ha az alanyok 19 pohárnyi alkoholt is legurítottak a torkukon egy hét alatt.

A kutatók szerint ez az első alkalom, amikor sikerült bebizonyítaniuk, hogy már a kis mennyiségben fogyasztott alkohol is veszélyt jelenthet az egészségre.

Forrás: hvg.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr303348749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása