A dizájnerdrogok jóval veszélyesebbek is lehetnek a hagyományos kábítószerekhez képest, hiszen kipróbálatlanok, hatásuk kiszámíthatatlan.

 

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS3AkfqIK6khkj0QYzexuaMRvqMF4oGSgL1JT7Rf-NNp0RzvSQ6HAGyorsítanák a nem illegális tudatmódosító szerek tiltólistára kerülését, mert a jelenlegi gyakorlat annyira lassú, hogy amíg betiltanak egy adott szert, bőven marad idő a betiltandó drogokhoz hasonló molekulák kifejlesztésére – hangzott el a Kossuth Rádió Közelről című műsorában.

A kábítószergyártók sorra állnak elő a tiltólistán nem szereplő anyagokkal. Az úgynevezett dizájnerdrogokat boltban és interneten is meg lehet vásárolni. Különböző fantázianeveken fürdősóként, növényvédő szerként, füstölőként árulják a tudatmódosító hatású termékeket, a rendőrség pedig tehetetlen, mert az anyagok nem szerepelnek a tiltólistákon.

A boltok nem tudatmódosító szerként árulják a dizájnerdrogokat, sőt még az "emberi fogyasztásra alkalmatlan" felirat is szerepel rajtuk – mondta a Kossuth Rádiónak a BRKF kábítószer-bűnözés elleni osztályának vezetője. Varga Péter őrnagy rámutatott: a dizájnerdrogok jóval veszélyesebbek is lehetnek a hagyományos kábítószerekhez képest, hiszen kipróbálatlanok, nincsenek klinikai előzmények, hatásuk kiszámíthatatlan, ezért lelkileg és fizikailag egyaránt károsabbak lehetnek a megszokott drogokhoz viszonyítva.

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ1ImP-hBZ4vHWf1jUE_L1IOpPO5WkSjeOEy7DFeHvdh0dsxbuo_AFunk Sándor addiktológus mindehhez hozzátette: a szóban forgó szerek tartalma folyamatosan változik, így nem ismerik azok hatásmechanizmusát. Sokszor még a használó sem tudja, mit vesz be – tette hozzá.

A kormányzat tervei szerint úgynevezett „C listát” hoznak létre, amelyre minden gyanús szer akár néhány hét alatt felkerülhet, így az egymástól alig egy-két molekulában különböző dizájnerdrogok is. A C listás vegyületeket csak engedéllyel lehetne tartani, ellenkező esetben elkobozhatók lesznek.

Dávid Ferenc, a Kék Pont Alapítvány prevenciós koordinátora úgy véli: nem a tiltás a legjobb megoldás, szerinte a fiatalokat meg kell tanítani arra, hogy "mértékletesek és tudatosak" legyenek. Az egészséget kell fontossá tenni számukra – hangsúlyozta.

Forrás: hirado.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr653308308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása