A skizofréniásoknál mintegy hatszoros az epilepszia kialakulásának kockázata - állítják a Kínai Orvosi Egyetem (Tajcsung) munkatársai.

 

Az epilepszia genetikai, neurobiológiai és környezeti tényezőkre vezethető vissza. I-Csing Csu és munkatársai egy új aspektust tártak fel: igen erős a kapcsolat az epilepszia és a skizofrénia között. Elemezve a Tajvani Nemzeti Egészségbiztosító adatait mintegy 16 ezer beteg 1999 és 2008 közötti utánkövetésével tárták fel az összefüggést.

A betegcsoportban ezalatt 5195 skizofréniás, és 11 527 epilepsziás egyént diagnosztizáltak. Az eredményeket a nem és a kor szempontjából ugyanilyen eloszlású, neurológiai és pszichiátriai betegségben nem szenvedő csoporthoz hasonlították.

Megállapították, hogy a skizofréniások között évente átlagosan ezer emberből 6,99-ben alakul ki epilepszia, míg az egészségeseknél ez az arány csupán 1,19. Az epilepsziásoknál évente ezer emberből 3,53 lesz skizofréniás, szemben a kontroll csoportban tapasztalt 0,46-tal. Ugyanakkor a skizofrénia előfordulása magasabbnak bizonyult epilepsziás férfiakban, mint epilepsziás nőkben.

Az eredmények összegzése azt jelenti, hogy igen erős, kétirányú kapcsolat van a két betegség között. Ennek hátterében állhat a hasonló kórfolyamat, a genetikai fogékonyság, illetve környezeti faktorok. Mindazonáltal a mechanizmus feltárása újabb vizsgálatokat igényel.

Forrás: napidoktor.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr563289391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása