Elderly man drinking alcohol

Drasztikus mértékben csökkenteni kellene az idősebb emberek számára még biztonságosnak tartott alkoholmennyiséget. A brit Királyi Pszichiátriai Társaság jelentése szerint a 65 éven felülieknek legfeljebb napi másfél egységnyi alkoholt lenne szabad fogyasztaniuk. Ez körülbelül egy pohár sörnek vagy egy kis pohárnyi bornak felel meg. Az idősebbek szervezete ugyanis kevésbé tudja feldolgozni az alkoholt, és az ital a betegségeikre szedett gyógyszerekkel is kölcsönhatásba léphet. A nők esetében heti 14, férfiak esetében heti 21 egységnyi elfogadott alkoholmennyiség fiatal felnőttekkel kapcsolatos vizsgálatokon alapul.


A szakértők szerint egyre gyakoribb a szerhasználat az idős emberek körében. A jelentés azt írja, hogy az alkoholproblémákkal küzdők egyharmada idősebb korban válik függővé, nyugdíjaztatás, gyász, unalom, magány vagy depresszió következtében. Csakhogy náluk ez nem feltűnő, mert a fiataloktól eltérően számos idős ember otthon iszik. A problémát még tovább súlyosbítja az alkohollal kölcsönhatásba lépő gyógyszerek széles körű használata.

A szakértők azt szorgalmazzák, hogy adjanak ki kifejezetten az idősebbekre vonatkozó ajánlást a biztonságos alkoholmennyiségről, melynek felső határa napi 1,5 egység, vagyis heti 11 egység lenne. Ezen kívül azt javasolják a háziorvosoknak, hogy minden 65 éven felüli pácienst szűrjenek szerekkel való visszaélésre. A kábítószerekkel és alkohollal kapcsolatos egészségügyi programok pedig kifejezetten célozzák az idős embereket is. 

Forrás: hazipatika.com

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr283121735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

franta 2011.08.03. 17:29:16

Hát nem tudom... Cseh sörözőkben nem csak 65 év alattiakat láttam, miközben legurítottak 4-5-6 koreszt, már mint helyben. Aztán ki tudja, hogy máshol vagy otthon előtte / utána még mennyit ittak. Mármint persze sört.
Az Egyesült Királyságban (és pl. Magyarországon is) az ivási szerkezettel van a baj: sör + égetett szesz kombináció. A cseheknél ilyen nincs, ott csak a sör megy, de az nagyon. (A sör - égetett szesz napi (!) kombinációt csak az alkeszek alkalmazzák, a jónép nem.)

soproni1 2011.08.03. 18:29:25

Mindegy, mit ajánlanak . Az ivás életforma.

Kelly és a szexi dög 2011.08.03. 18:51:33

Akkor még a nyugdíjig kell belehúzni!

alf (törölt) 2011.08.03. 18:56:05

Az egyik német adón volt 1-2 éve egy dokumentumfilm, ahol egy idősotthon lakói napi 2 korsó sört fogyasztottak élvezettel. 80 és 100 éves kor közötti emberek! És 30 éve így isznak. Orvosaik szerint az ég egy adta világon semmiféle szervi elváltozást nem tapasztalnak!
Egyébként a fenti cikkben is "pszichológiai társaság" a parázó banda. Gondolom valamelyik nagyokosnak kellett egy tanulmány publikálni agyturkász lapban.
:(

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2011.08.03. 20:03:14

@franta: gondolom nem egy cseh lebujban voltál, meg hát ahogy említetted is, az előtte/utána elfogyasztott mennyiséget sem posztolják ki a kocsma falára egyből.
én a francia modellt támogatom. vizsgálták, hogy mitől olyan fenemód egészségesek a franciók, mikor mindenféle libamájas kroászonos sajtos nehéz zsíros elvileg egészségtelen cuccokat ZABÁLNAK... a titok a napi 1-2 pohár vörösborban (kóla nélkül) van. a vörös szőlő héjában olyan brutális "élet elixír" termelődik, ami gyakorlatilag mindenre jó, szőlőként, mazsolaként pedig annyit kellene fogyasztani naponta, hogy az életben több WC pappert nem fogyasztana az ember... egy normális borkultúrát kellene itt is az embereknek bemutatni, megismertetni (nem ráerőltetni, lenyomni a torkán) hiszen vörösbor terén nem állunk épp olyan rosszul sem mennyiség sem minőség terén.
szerintem.

vault_dweller 2011.08.03. 20:14:23

65 évesen már nem mindegy? Igyák, fene egye, aki beleszól.

alf (törölt) 2011.08.03. 20:23:30

@mrbloodbunny: Olaszok, franciák, na és persze a spanyolok a leginkább, messze több bort isznak mint mi mégis sokkal egészségesebbek!
És tessenek megnyugodni, ezek egyike sem egy-két pohárkával iszik, hanem bizony a napi üveg simán lecsúszik. Asztali borból több is. Aztán még sincs annyi májzsugor mint itt. :(
Talán nem kéne annyi cukros lónyálat itatni a gyerekekkel, az sokkal károsabb mint monjduk a sör.

Kynsí (törölt) 2011.08.03. 20:52:13

Mert ha nem innának az aztán megoldaná a problémát ami miatt isznak...
had igyanak, ha megérem azt a kort amikor már nem nagyon tudok mit kezdeni magammal attól függően lesz-e családom, vagy nyugodt zugalkesz leszek vagy kipróbálom a keménydrogokat aztán hadszoljon.

alte trottel 2011.08.03. 23:05:50

Éktelen fasság, de mit is várjunk a "brit tudósok"-tól?
Nagyapám (Tolnában szőlősgazda volt) stampó (cca 1 dl) törköllyel és füstölt szalonna + ecetes macskapöcsepaprika + finom házi fehérkenyérrel kezdte a napot és naponta 1-2 liter szaladt még le a saját kadarkájából. 96 évesen halt meg, combnyaktörés -> tüdőgyula. 30 évvel élte túl egészségmániás, vega, "sohaegykortyot" nagyanyámat. (infarktus)
Apám 87 évet élt, ő inkább a sört kultiválta, konyakkal. (napi 2 korsó + 2 feles) Anyám hál' Isten él még, 92 éves, járókerettel, de fürgén mozog. Napi fél lityi körül termel be, jó minőségű vörösből.
Én is kb fél-egy litert nyomok le és megelégednék az ő átlagos élethosszukkal. A dokim szerint nem esélytelen.

Szpájk 2011.08.03. 23:14:26

@franta: A jónép zöme maga az alkeszek. Az alkeszek pedig a jónép.
Aztán meg van, aki mással kábítja magát.
Az is szintén a jónép.
De inkább sör+tömény, mint Story magazin meg török sorozatok.
Amúgy, mi a baj a Guinness-be ír whiskyvel?
Tök zsír...:)))

Don't panic 2011.08.03. 23:25:09

Ok, akkor most megyek iszok egy pohár bort biztos ami biztos :)

Labancz 2011.08.04. 07:03:03

@mrbloodbunny: Rossz hírem van: Nagyon szarul állunk vörösbor fronton. Pont azok a magyar vörösborok a legihatatlanabbak, amiket a franciák reggeltől -estig isznak. Nálunk nincs iható aztali és tájbor. Persze jó dolog a St. Andrea és Gróf Buttler (még a régi, mert az új tulajtól elvből nem vásárolunk ugye), de azok nem a mindennapokra vannak. Szóval lószar van itt, nem iható olcsó vörösbor. Sajnos. :(

franta 2011.08.04. 08:57:41

@mrbloodbunny: A franciákban azt bírom, hogy mindent csinálnak, amit - elvileg - nem szabad. Reggeli nyema (már egy croissant sem), bár az üres kávé annak számít, ebéd épp csak, vacsora, na az a beindulás. Meg persze a minimum egy üveg bor. Meg a cigi, éjjel és nappal. (Jó erős francia szarok. Láttam én jó pár hatvan felettit csikkről csikkre gyújtani.)
És az angolok a bőséges reggelijükkel satöbbi mire mennek? Hát a posztban említett hüjjjeségekre.

quodlibet 2011.08.04. 09:06:10

anyukám 92 éves, napi egy üveg sör, némelykor fél deci bor vagy Unicum is lemegy, és jól van.
süti beállítások módosítása