Szeged - Úgy, ahogy a szexuális életet, az alkoholfogyasztást is egyre korábban kezdik a fiatalok. Dr. Zacher Gábor toxikológus elmondta: attól, hogy egy tizenéves a haverjaival végigissza a nyaralást, még nem lesz alkoholista.

 

Szépíthetnénk a dolgon, tagadhatnánk, de teljesen felesleges, az alkoholfogyasztás társadalmi szokásainkhoz többé-kevésbé hozzátartozik. A legtöbben életük során valószínűleg ittak már többet a kelleténél. Nem mindegy azonban, hogy milyen korán kezdi az ember, milyen mennyiségben és milyen rendszerességgel italozik. Sok tinédzser el sem tudja képzelni a szórakozást alkohol nélkül, a szülők szájából pedig természetesen gyakran elhangzik a már unalmas szlogen: „Bezzeg a mi időnkben!" Némileg azért igazuk van, amikor saját fiatalságukkal példálóznak, hiszen ahogyan a szexuális életet, az alkoholfogyasztást is hamarabb kezdi a fiatal nemzedék. Zacher Gábor toxikológus gyakran találkozik 13–14 éves ittas gyerekekkel a fővárosi Péterfy Sándor utcai kórház toxikológiai osztályán.

Végigisszák a nyaralást

Érdekes számokkal találkoznánk, ha a nyár közepén felmérést készítenének az ország bármely toxikológiai osztályán. Sőt, nemritkán az is megesik, hogy a tanév kellős közepén, hétköznap délelőtt visznek be részeg tinédzsert. A főorvos elmondta, attól még, hogy egy tizenéves végigalkoholizálja a haverokkal a nyaralást, nem tekinthető alkoholistának. Annak a veszélye azonban fennáll, hogyha éveken keresztül rendszeresen fogyaszt alkoholt, később szenvedélybeteg lesz. A krónikus alkoholfüggőség azonban inkább felnőttkorban jellemző, ugyanis megszűnnek a tinédzsereket övező korlátok.

A krónikus alkoholfüggőség azonban inkább felnőttkorban jellemző


 Az a baj, ha szokássá válik

– Akkor beszélhetünk szenvedélybetegségről, amikor az alkoholfogyasztás már rendszeres szokássá válik. Ha valakinek olyannyira az élete részévé lesz, hogy el sem tudja képzelni egy fáradt munkanap után, hogy ne igyon – azt sohasem mulasztja el. Lehet, hogy nem lesz éppen részeg, de akkor sem tud meglenni alkohol nélkül. Azt, hogy mit iszik, sört, bort vagy pálinkát, a lényegen nem változtat – mondta Zacher Gábor. Hozzáfűzte: az aggódó szülőknek azt érdemes megfigyelni, miért iszik a gyerek. Mert ugye a legtöbben brahiból teszik, vagy mert feszültségoldó.

 

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRkrjLU0oPJlJi6s0zUvYTV-1tkE2wlm-YhCrqRcwpVUWhBpymaYAMindent azonnal akarnak

A mai fiatalokra jellemző még a „rohamivás": 30 perc alatt képesek kiütni magukat. A tiltás nem segít, de úgy, mint minden másra, az ésszerű alkoholfogyasztásra is meg lehet tanítani a gyereket. Így nem válik áldozattá. Hiszen egy földön fekvő ittas tinédzsert szinte biztos – főleg Budapesten –, hogy kirabolnak. A nemi erőszakoknak nem a különböző drogokkal elkábított lányok, sokkal inkább az ittas nők esnek áldozatul.

A nők agya érzékenyebb az alkoholra

Amerikai kutatók azt is vizsgálták, hogy az alkohol milyen hatással van a fiatalok memóriájára. – A tizenévesek – különösen a lányok – alkalmankénti lerészegedése, nagyivása károsíthatja agyuk azon területét, amely a memóriával és a térbeli tudatossággal függ össze – idézte kaliforniai kutatók megállapítását a BBC hírportálja. A fiatal nők agya különösen érzékeny az alkohol okozta ártalmakra, mert korábban fejlődik, mint a férfiaké. Egy teszt során kilencvenöt 16 és 19 év közötti fiatal agyát vizsgálták több amerikai egyetemen. Közülük 27 fiú és 13 lány mondta azt, hogy alkalmanként többet iszik négy-öt adag italnál, amennyi a nagyivás kritériuma mindkét nem esetében. Ezekkel a fiatalokkal, valamint a felmérésbe bevont 55 nem ivó társukkal neuropszichológiai teszteket töltettek ki, miközben mágneses rezonanciás készülékkel (MRI) vizsgálták agyuk aktivitását. A kutatók a térbeli feladatok megoldása közben az alkalmanként ivó lányok néhány agyterületén kisebb aktivitást észleltek, mint ugyanazon feladatok elvégzése közben a nem ivó lányoknál. Ez gondot okozhat vezetés, összetett mozgásokat igénylő sportolás vagy térképhasználat közben is.

http://www.szon.hu/2010/12/news-20101225-01300516-385535346-450x300.jpgForrás: delmagyar.hu - Kancsár Timea

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr793119612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása