Ötven-hatvanezren altató- vagy nyugtatófüggő lehet Magyarországon - mondta Zacher Gábor toxikológus, aki beszélt arról is, hogy mit tegyünk akkor szülőként, ha a gyerekünk kipróbálja a kábítószert. 

 

Ott kezdődik, amikor a szomszéd megmondja, hogy ez a gyógyszer neki is jó volt, máson is segített, neked is jó lesz. És tényleg segít, mert tud aludni tőle - mesélte el az InfoRádiónak Zacher Gábor, hogyan kezdődik a függőség. 

Erről már Mick Jagger is énekelt: ez a mother's little help, vagyis a "leszarom" tabletta, amelyek bekábítanak. Belemenekülni a nyugtató és altatószerek okozta mágikus, varázslatos, rózsaszín ködébe jó dolog, de sehova sem vezet - tette hozzá a Péterfy Sándor Utcai Kórház osztályvezető főorvosa, aki biztos abban, hogy Magyarországon ötven-hatvan ezer embert érint az altató- vagy nyugtatófüggőség. 

A szakember szerint azért állunk a statisztikák élén, mert a magyar emberek problémamegoldó-képessége rendkívül rossz. A problémákat meg kell oldani, azokról beszélni kell. Legegyszerűbb egy kémiai szer, ami átsegít a nehéz napokon , de ez nem jelent megoldást. 

Jónak tartja viszont azt, hogy kis ország vagyunk, ezért a pozitív modellek könnyebben szétfuttathatók.

Nevelés tömörített fájlban 

A kísértések száma jelentősen megnőtt, ha a kábítószerekről van szó. Amikor a gyerek indul bulizni pénteken, a szülő próbálja tömörített fájlban elvégezni a nevelést, és elkezdi mondani a magáét, de ennek semmi értelme sincs - véli Zacher Gábor. 

The man makes a cigarette with marihuana Stock Photo - 7166098Amikor a gyerek azzal állít haza, hogy kipróbálta a marihuánát, a szülőnek megáll a szíve és a legszívesebben letépné a gyereke fejét. Pedig csak meg kell kérdezni, mit adott neki a cucc: ha azt mondja, hogy fura volt és jót röhögtek a haverokkal, akkor nincs baj. De ha azt mondja, hogy végre jól érezte magát és lekerült róla a feszültség, na akkor baj van - emelte ki a toxikológus. 

A teljes beszélgetést meghallgathatja, ha ide kattint.

Forrás: inforadio.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr353085934

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mindig csináltam valami olyat amivel felhí­vtam magamra a figyelmet 2011.07.22. 12:07:42

Már tini koromban voltam pszichiátrián aztán a későbbiekben is többször mikor eljutottam odáig,hogy nem megy tovább nem tudom a feszültséget stb.elviselni akkor mindig csináltam valami olyat amivel felhí­vtam magamra a figyelmet de leginkább azt mo...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása