Fiatal férfiak haláláért felelős az ital 

 

Magyar fogyasztóvédők a cigarettás dobozokon található címkéhez hasonló, a szesz káros hatásaira rámutató figyelmeztetést szeretnének látni az alkoholos üvegeken is.

 

"Legyen kötelező a szeszes italok csomagolásán feltüntetni az összetevőket, és hívják fel a figyelmet a mértéktelen alkoholfogyasztás veszélyeire" – áll az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) közleményében.  

A civil fogyasztóvédelmi szervezet rámutat, hogy a fogyasztói tájékoztatás kiemelt területe az élelmiszer-címkézés. Az OFE egyetért azzal, hogy az Európai Unió jogszabályban kötelezővé tenné az élelmiszerek csomagolásán a tápanyag-tartalom és a tápanyag-összetétel ismertetését.

Az egyesület aggályosnak tartja azonban, hogy az EU jogszabály-tervezetében nem szerepelnek a szeszes italokra vonatkozó szabályok. Az alkoholtermékek esetében ugyanis továbbra sem lenne kötelező feltüntetni az összetevőket, és figyelmeztetni a túlzásba vitt alkoholfogyasztás egészségkárosító hatásaira.

A fogyasztóvédők a cigarettás dobozokon szereplő címkékhez hasonló megoldást szeretnének. Szerintük a szeszesital-üvegeken elhelyezett, az alkoholfogyasztás veszélyeire figyelmeztető jelzés előmozdíthatná a fiatalok egészségének megőrzését: az Eurocare brüsszeli szervezet felmérése szerint minden negyedik 15-29 év közötti fiatal férfi haláláért az alkohol a felelős ma az Európai Unióban.

Forrás: mindennapi.hu 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr703073864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása