A detoxikálókban és a pszichiátriákon növekvő igénybevétellel, Budapesten pedig egyre több hajléktalannal számol a főváros új középtávú hajléktalanügyi koncepciója, amelyet csütörtökön fogadott el a Fővárosi Közgyűlés. A jövőben külön kórházi kapacitások lesznek a hajléktalanok ellátására, a hajléktalanok a bérlakások szétosztásakor előnyt élveznek majd, a szállókat és a teljes ellátórendszert pedig a főváros mellett két szervezet, a Máltai Szeretetszolgálat és a Menhely Alapítvány végezheti.

 

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Hajléktalanok Budafokon

Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés a fővárosi hajléktalanokról szóló szakmai koncepciót, amelyet Szentes Tamás főpolgármester-helyettes terjesztett be. A koncepció a hajléktalanoknak nyújtott szociális ellátórendszert alakítja át. A koncepciót Győri Péter, a Menhely Alapítvány budapesti elnöke és Vecsei Miklós, a Máltai Szeretetszolgálat alelnöke készítette. A szöveg a Közterület helyett emberibb körülmények címet kapta. A közgyűlés 21 igen szavazattal fogadta el a koncepciót, a jelen lévő 6 MSZP-s politikus nemmel szavazott, az LMP egy képviselője tartózkodott.

A középtávú koncepcióra az előterjesztés szerint "a hajléktalanok egyre növekvő száma, az ellátás iránti differenciált igények, a hajléktalanság kialakulásának és állandósulásának megelőzése érdekében" volt szükség. Az új városvezetésnek emellett "a korábbiakat meghaladó minőségi és szakmai elvárásai" voltak, és célja volt a jelenleg közterületeken lakó hajléktalanok számára "emberhez méltó lakhatási lehetőségek" megteremtése. A program szerint nagy hangsúlyt kell helyezni a támogatott lakhatás különböző formáira - ilyenek például a szobabérlők háza, a munkásszállás, a támogatott albérletek, a bónos lakások, a kiléptető-lakások, és a szociális bérlakások a szöveg szerint.

"A rendszerszemléletű megközelítés, a racionalitás és költséghatékonyság előtérbe helyezése, a komplex szemléletmód és a vezetői elvárások egyértelmű és következetes meghatározása azonban korábban csorbát szenvedett" - olvasható az előterjesztésben, amely szerint tavaly télen eredményesen sikerült visszaszorítani a hajléktalanok "közterületi jelenlétét", az "aluljáró helyett emberibb körülmények" programmal. Ez az intézkedéssorozat adta részben a koncepció alapját az előterjesztés szerint.

A koncepció előkészítéséhez tartozott az is, hogy a főváros tavaly márciusban felmondta a 11 civil szervezettel kötött megállapodást, amelyek addig részt vettek a hajléktalanellátásban. A jövőben két szervezetre - a Menhely Alapítványra és a Magyar Máltai Szeretetszolgálatra - fog támaszkodni a főváros, a hajléktalanügyi koncepció mellékletében szerepel is két szerződés-tervezet a két szervezettel.

A Fővárosi Önkormányzat jelenleg a hajléktalanok jelentette országos teher nagyobb részét viseli, az ellátókapacitás felét biztosítja, többek között azzal, hogy működteti az ország legnagyobb hajléktalan-ellátó intézményét, a Budapesti Módszertani Szociális Központot (BMSZKI), amely összesen 2784 hajléktalant tud elhelyezni - áll az előterjesztésben. A BMSZKI 10 átmeneti szállót, 3 éjjeli menedékhelyet működtet, valamint anya-gyerek átmeneti szállót, és 590 főt befogadó nappali melegedőt, télen pedig további 326 embernek tud átmeneti szállást nyújtani. További 2374 embernek nyújtanak menedéket a hajléktalan civil szervezetek a fővárosban, akik szerződésben állnak a fővárosi önkormányzattal, amely többlettámogatást ad nekik.

A BMSzKI épülete

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A koncepcióban kidolgozott új rendszerben a BMSZKI mellett a Menhely Alapítvány és a Máltai Szeretetszolgálat látja majd el a feladatokat. A hajléktalanná válás megelőzéséhez át kell gondolni az otthonteremtési támogatások rendszerét, fejleszteni kell az utógondozást a gyermekvédelmi intézményekben. A hajléktalanoknak előnyt kell biztosítani az önkormányzat bérlakásainak kiadásakor.

Az egészségügyi ellátás fejlesztését is tervezi a főváros a koncepció alapján: a jelenlegi egészségügyi ellátórendszeren belül ki kell alakítani legalább kétszer ötven fős egységet (egyet Pesten, egyet Budán) a hajléktalanok számára. Ezeknek a "speciális egészségügyi pavilonoknak" már 2011 novemberétől működniük kell. Ezen kívül "vizsgálni szükséges, hogy elegendő-e a jelenlegi detoxikáló kapacitás a várhatóan növekvő igénybe vétel esetén is", és létre kell hozni legalább egy fertőtlenítő állomást is, valamint intézkedni kell, hogy nőjön a fővárosi pszichiátriai gondozók és osztályok kapacitása.

Havas Szófia, az MSZP képviselője szerint a hajléktalanok körülményei nem változtak, és a város közterületei továbbra is tele vannak hajléktalanokkal. Ugyanakkor szerinte tavaly jelentős pénzt vontak el ettől a területtől, és civil szervezetekkel való szerződések felmondása is bizonytalanságot teremtett - mondta. Havas szerint ugyanakkor pozitív a tervezetben a hajléktalanok egészségügyi ellátására vonatkozó fejlesztési elképzelés. Hanzély Ákos (LMP) többek között a Vöröskereszt kimaradását kritizálta a hajléktalanellátásból, holott szerinte ez a szervezet nagy tapasztalatokkal rendelkezik a téren. Ugyanakkor megjegyezte, hogy az eddig jellemzőbb, a hajléktalanok büntetésére koncentráló intézkedésekhez képest pozitív elmozdulást jelent a koncepció. "A koncepció ambiciózus célokat tűz ki, de a források hiányoznak mellőle" - fogalmazott a képviselő.

Tarlós a kritikákra úgy reagált, hogy az aggályok kifejezése egyszerű, de a problémák megoldása nehezebb. A rendpártiságra vonatkozó bírálatra azt mondta, szó sincs arról, hogy a hajléktalanokra ne vonatkoznának a szabályok. "Az emberi együttélés szabályait be kell tartaniuk" - jelentette ki. Hozzátette, ha az önkormányzatnak módjában állna, akkor adna több pénzt a területre, de nem képes erre, ahogy a hajléktalanprobléma teljes megoldására sem, csak annyit tehet, hogy komolyan veszi ezt a feladatot. 

Forrás: origo.hu - Wirth Zsuzsanna 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr483069174

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nagy ívben kerülöm a hajléktalanokat, mert fertőző gócot látok bennük 2011.07.15. 15:11:13

Kedves Pszichológusnő! Azért ragadtam klaviatúrát, mert olvastam a halálról szóló blogbejegyzését. Nekem az a problémám, hogy mindenféle fertőzéstől nagyon félek. Szerintem nálam nem halálfélelem az ok, mivel olyan betegségekre is kiterjed ez, amik ált...

Trackback: Génmódosított hisztéria 2011.07.15. 12:59:25

A napokban rengeteg híradás számolt be arról, hogy génmódosított vetőmag használata miatt, a Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter által kiadott direktíva értelmében, több száz hektárnyi terményt kellett betárcsázni a földbe, hogy még a növények vi...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Plumper_ 2011.07.15. 12:34:56

Károly körút vadiúj padjai:
én megmondtam!!
máris a csövesek lakják.

OrrSir 2011.07.15. 12:54:36

Közmunkaprogramban építhetnének maguknak vájog házat.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2011.07.15. 13:00:18

Remélem ez a blog a Hírcsárda egyik fiókoldala és ami itt le van írva az csak vicc.

$pi$ 2011.07.15. 13:42:45

koncepció: elgondolás, terv, ötlet, nézőpont, gondolat, elképzelés, idea, eszme, elmélet, felvetés, teória, elv

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.07.15. 13:50:35

Nocsak, a fideszeseknek van lelke?
Majd meglátjuk, hogy mi sül ki ebből, az eddigiekhez képest ez maga a csoda, de a fene sem tudja, hogy a Málta és a Menhely el tudja-e ezt a tömeget látni?

AlbaZen 2011.07.15. 14:05:28

Ha engem kilakoltatnának, és nem lenne pénzem, nem lennének barátaim, rokonaim, akiknél meg tudnám húzni magam:

1. Azonnal összepakolnám a legszükségesebb holmikat egy szükséges hátizsákba, rohadtul vigyáznék rá, hogy soha ne igyak, ne cigizzek, ne nézzek ki csövesnek.

2. Tarhálnék papírt, tollat, kiírnám egy cetlire, hogy hajléktalan lettem saját hibámból, és igyekszem azonnal kimászni ebből. Ha ad fürdési vagy ruhamosási vagy szálláslehetőséget, cserébe megcsinálok BÁRMILYEN munkát, amit kér, nem vagyok hajlandó inni és cigizni, nem vagyok csöves. A cetlit valahogyan sokszorosítanám, bedobnám rengeteg postaládába, leginkább cégekhez. Mobilomat valahol szívességből töltetném, ahol lehet. Ételosztásokról mindenhol tudakolódnék, bármit megennék, előbb-utóbb maradékok után kóslatnék, a bkv-n ingyen utaznék, nem tudnának megbüntetni.

3. Ha összegyűjtöttem valahogyan 300 ezer Ft-ot, veszek egy ilyen lakóautót, beállítom valami félreeső helyre, és abban élek, kiszusszanok:

www.hasznaltauto.hu/lakokocsi/fiat/fiat_ducato-4740688

4. A tisztálkodási és ruhamosási lehetőséget közben folyamatosan keresem, nem állok le, igyekszem minél több helyre járni tisztálkodni és ruhát mosni, hogy ne legyek terhére másoknak

5. Ha így összejön munkával egy induló egy nagyon olcsó albérletre/munkásszállóra, befizetném oda magam.

A lakóautós rész tetszés szerint kihagyható, de a kezdeti utazgatós hajléktalan élet alatt nagyon jól jöhet. (főleg, ha az alkalmi munkákból üzemanyagra is futja)

Ha a szakmámban dolgozok, mint ahogy most is, az olcsó albérlet nagyon hamar összejön.

Nem válnék csövessé, az egyszer szent.

Rathelor 2011.07.15. 14:17:36

Ha valaha is kilakoltatásig jutok, eladom az összes eladható cuccomat, veszek egy brutál laptopot - ezzel kb mindenem meg is van a munkához - és semmi perc alatt örökre eltűnök ebből az országból.
Mondjuk erősen esélyes, hogy ez enélkül is be fog következni :)

AlbaZen 2011.07.15. 14:21:05

Ti mit tennétek, ha kilakoltatnának titeket? Hogyan kerülnétek el, hogy csövessé váljatok?

Gyermekpszichológus · http://gyermekpszichologus.blog.hu 2011.07.15. 14:27:20

@AlbaZen: Azt hiszem, én is hasonlóképp járnék el. Csöves tutira nem lennék. (Utcaseprőkre meg télen-nyáron szükség van.)

skovalsky 2011.07.15. 14:37:29

Attól tartok srácok ez nem megy ilyen tervszerűen amikor beb@sz a mennykő, gondolom a legapróbb porszem is döntené a dominót más irányba. Mondjuk valszeg én is előbb ugranék metró elé vagy kötném fára magam mint részegen, húgyban fetrengjek az utcán.

Rathelor 2011.07.15. 15:22:46

@skovalsky: azért a kilakoltatás nem egyik napról a másikra történik, van idő felkészülni a történésekre és betartalékolni amennyit csak lehet. Az egy más kérdés, hogy jelen gazdasági helyzetben ha ebben az országban egyszer utcára kerülsz nagyon nehezen fogsz visszamászni onnan. És akkor automatikusan adja magát a kérdés, hogy ha legalább egy kicsit gagyog az ember egy idegen nyelven (esetleg még használható szakmája is van), akkor miért maradjon itthon. Hogy megint a nulla fölé egy kicsivel szenvedje magát vissza? Akkor már ezerszer inkább irány a nyugat, szenvedni ott is lehet - csak esetleg jobb körülmények között - és a befektetett energia is sokkal busásabban megtérülhet végén.. Ha már mindenképpen teljesen újra kell kezdeni, akkor nem itt kell, hanem egy olyan országban ahol értékelik is a munkádat.

Metró alá pedig ne ugorj, mert ezen cselekedeted határozottan zavarja az utazni vágyókat :)
süti beállítások módosítása