Az országos tisztifőorvos III. fokú hőségriadót ad ki július 8. péntek 8.00 órától július 11. hétfő éjfélig. Ezeken a napokon a napi átlag hőmérséklet meghaladhatja a 27 fokot, ami fokozott óvatosságot követel minden állampolgártól saját és környezete egészsége érdekében.

 Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint péntektől már az éjszakai hőmérséklet is határozottan emelkedik, délután pedig helyenként a 35 fokot is elérheti a legmagasabb nappali hőmérséklet. Pénteken a középhőmérséklet az északkeleti országrész kivételével 25, 26 fok körül várható. A hétvégén és hétfőn azonban már jellemzően 27 fok feletti középhőmérséklet várható. Főként az Alföldön és a dél-dunántúli régióban lehet 3 egymást követő napon 27 fok feletti középhőmérséklet. Az enyhülés kedden érkezhet meg Nyugat-Dunántúl felől.

Várható minimum és maximum hőmérsékletek:

     július 08. péntek: hajnalban 15, 20oC napközben 30, 35oC
      július 09. szombat: hajnalban 16, 21oC napközben 31, 35oC
      július 10. vasárnap: hajnalban 16, 21oC napközben 32, 36oC
  július 11. hétfő: hajnalban 17, 22oC napközben 29, 35oC
július 12. kedd hajnalban 15,20 oC napközben 28,33 oC


A következő napokban az emberi szervezetet komolyan megterhelő hőség várható. E rendkívüli hőségre való tekintettel arra kérem Önöket, hogy azokban az esetekben, amikor a hajléktalan embereknek szolgáltatásainkra várva hosszabb ideig kell szabad ég alatt várakozniuk - menhelyre való beengedéskor, népkonyhai étkeztetéskor -, lehetőségeik szerint biztosítsák számukra az árnyékos helyre (kertbe, udvarba, épületbe) jutást és az ivóvízhez való hozzáférést. Kérem Önöket arra is, hogy az utcai szociális munka során a rászorulók ivóvízzel való ellátásáról is gondoskodjanak.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal nyomatékosan kéri az ország lakosságát és a hazánkban tartózkodókat, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot. 11.00-15.00 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. Védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával. Vegyék igénybe a hűtött helyiségeket.

További információk:
www.katasztrofavedelem.hu
www.antsz.hu
http://www.antsz.hu/portal/down/kulso/kozegeszsegugy/kornyezeteu/hohullam/hogyan_vedekezzunk_a_hoseg_ellen_lakossagi_tanacsok_20110617.pdf

Kérjük, hogy mindenki fokozottan tartsa be az egészségmegőrzésre vonatkozó tanácsokat. 

Forrás: diszpecserportal.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr603069385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása