Volt állami gondozott, többnyire roma származású, egyszerre akár több függőségtől is szenvedő fiatalokon segítenek azok a szakemberek, akik elvégezték a norvég támogatással tartott speciális "mesterkurzust" - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán az MTI-vel.

 

A programot szociális, egészségügyi, oktatási szakembereknek, büntetés-végrehajtási intézményekben dolgozó nevelőknek, felügyelőknek, civil és egyházi, valamint alapítványi szervezetek képviselőinek indította az ÁNTSZ, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) és a Diótörés Alapítvány.

somogy_kepzes_761_20080704170738_229.jpg


A 18 hónapon át tartó kurzust a norvég-magyar projekt támogatta 280 millió forinttal. A mesterkurzus során a norvég Tyrilli Alapítvány munkája alapján olyan rehabilitációs technikákkal ismerkedhettek meg a szakemberek, amelyek hátrányos helyzetű, veszélyeztetett fiatalok egészségfejlesztését, egészségmegőrzését szolgálják.

 

A szerhasználó, alkoholista, szenvedélybeteg, hajléktalan emberek egészségi állapota megromlik, alultápláltak, könnyen kapnak el fertőző betegségeket, és mentális problémáik vannak - mutatott rá az ÁNTSZ, hangsúlyozva, hogy ezek az emberek sokszor egyáltalán nem tartanak fenn családi kapcsolatokat, gyakori bűnelkövetők, alacsonyan képzettek. Külön problémát jelent, hogy 18 év alattiak számára Magyarországon nincs drogrehabilitációs lehetőség - tették hozzá.

A közlemény szerint a mesterkurzuson a szakemberek olyan kommunikációs technikákkal ismerkedhettek meg, amelyekkel egyenrangú félként tudnak szólni a segítségre szorulókhoz. Büntetés-végrehajtási alapismereteket tanultak, valamint megtudhatták, hogyan lehet felismerni, illetve megelőzni egyes fertőző betegségeket, járványokat.

A komplex egészségügyi, szociális és foglalkoztatási támogatást célzó intézményt szerdán avatta fel Siri Ellen Sletner, Norvégia magyarországi nagykövete és Paller Judit országos tiszti főorvos Budapesten, a VII. kerületi Kertész utcában. 

Forrás: hazipatika.com

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr403002368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása