Szexfüggőség, alkoholizmus, cigaretta, szerencsejátékfüggőség - csak, hogy néhányat említsünk a szenvedélybetegségek közül. Utánajártunk, mi okozza, és hogyan győzhetjük le a betegséget!

 

függőségA szenvedélybetegségek (addiktológiai kórképek) fogalmába tartoznak azok a magatartászavarok, amelyek bizonyos kémiai anyagok rendszeres fogyasztását foglalják magukba. A szertől függőség (dependencia) alakul ki abban az értelemben, hogy a személy nem tud lemondani e szerek használatáról, akkor is fogyasztja, ha a testi, pszichés vagy szociális ártalmait érzékeli, és ha a szer fogyasztását környezete ellenzi vagy tiltja. - Ez a szenvedélybetegség definíciója. De most nézzük meg miről is van szó valójában.


Kiben alakulhat ki?

Lényegében bárki szenvedélybeteggé válhat. Sokan hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy csak a lecsúszott, rossz körülmények közt élő embereket fenyegeti ez a betegség. Ám ez cseppet sem igaz. A leggazdagabb családokban is előfordulhat, hogy valaki ezeknek a kémiai anyagok függőjévé válik. Ahogy egy hajléktalan is képes például az alkohol rabjává válni az utcákon, úgy egy jómódú férfi vagy nő is könnyen válhat alkoholistává.

 

alkoholistaAz alkoholfüggőség
Az egyik legelterjedtebb szenvedélybetegség az alkoholizmus. Ez a betegség leginkább a férfiakra jellemző, de manapság már egyre több nő válik az ital rabjává. Ők legtöbbször a lelki bizonytalanság, érzelmi okok miatt nyúlnak a pohár után, míg a férfiak más, egymástól eltérő indokok miatt néznek a pohár fenekére.

A legáltalánosabbak a következők: gyermeteg személyiség, primitív fokú szexuális szerveződés, rossz funkciótűrés, önértékelési problémák, elmezavarra való hajlam. A fiatalok körében is egyre elterjedtebbé válik a mértéktelen italozás. Náluk az alkoholfogyasztást leginkább a társaság vagy a buli vérmérséklete határozza meg. Sajnos sokan vannak, akik egy-egy átmulatott éjszaka után a detoxikálóban kötnek ki, és innen már csak egy lépés, a folyamatos bódult állapotig.


Drogok

Az alkohol mellett a legelterjedtebb szenvedélybetegség a világon a drogfüggőség, így hazánkban is. A tudatmódosító szerekhez nehezebb hozzájutni, mint az italhoz, viszont szinte ugyanolyan erős kötődést okoznak. Egy drogos, épp ezért bármire képes: a rablástól, sőt akár a gyilkosságtól sem riad vissza, hogy megszerezze a napi adagját. Sok embernél ez a függőség egy füves cigivel kezdődik, és abból gyűrűzik tovább a kemény drogok világába, ahonnan már nagyon nehéz visszatérni.


Szexfüggőség

Ez a szenvedélybetegségek egy olyan fajtája, amikor a beteg nem egy ellazító, kellemes élményként éli meg a szexet, hanem kényszeres szükségletté válik számára, amire a nap 24 órájában szüksége van. Nem szerelemből, hanem kényszerből létesít kapcsolatot, és számára csupán a gyors kielégülés számít, hogy utána újrakezdődhessen az egész. Ez a függőség férfiak és nők körében is egyaránt megtalálható. A legtöbb esetben csak az orvosi segítség a célravezető, és ilyenkor is van, hogy a beteg gyógyszeres kezelésre szorul.

Dohányzás

A dohányzás komoly szenvedélybetegségnek számít, mivel nem csak a beteg egészségére káros, hanem a környezetében élőkére is. A nikotin pedig szintén egy olyan kémiai anyag, amelyről szinte lehetetlen lemondani. Sokan legtöbbször az alkohol mellett gyújtanak rá, így ez a két betegség gyakran együtt jár.

Nehéz lemondani erről a szenvedélyről, mert a nikotin megvonása a szervezettől komoly fizikai fájdalmakat is okozhat, de cseppet sem lehetetlen. Ma már számtalan központ foglalkozik a dohányosok kezelésével, az új kormányrendelet szerint pedig januártól már nem lehet rágyújtani a zárt szórakozóhelyeken sem. Ezzel a rendelettel is csökkenteni próbálják a dohányosok számát. De persze ott vannak még a nikotintapaszok, kapszulák, amelyek segítségével fokozatosan lehet megvonni a szervezettől a nikotinmennyiséget, elkerülve ezzel a lehetséges mellékhatásokat.


játékszenvedélyJátékszenvedély
A játéktermek, játékautomaták emberek ezreit csábítják a pénzük elszórására. Ez a hazardírozás azonban nagy veszélyekkel jár. Nem csak a havi keresetüket képesek elverni pár perc alatt, de sokan akár a házukat, vagy az összes vagyonukat felteszik, egy-egy játékra, ami pedig a nincstelenséghez vezethet.

Nemcsak a pénzzel működő gépek jelentenek veszélyt a betegekre. Az egyre jobb minőségű PC-k térhódításával, az újabb és újabb számítógépes játékok megjelenésével egyre több fiatal tölti ifjú éveit a monitor előtt, mert képtelenek kiszakadni a digitális világból. Ezzel pedig, ha a pénzüktől nem is, de az aktív éveiktől elbúcsúzhatnak. 


 
Mit tehetünk ellene?
A szenvedélybetegségek legtöbbször egy-egy kisebb dózisban elfogyasztott adaggal kezdődnek, majd észrevétlenül ez a mennyiség megugrik, és olyan méreteket ölt, amelyet már nem képes kontrollálni a beteg. A környezete általában csak későn, a kezdeti stádium után veszi észre, hogy baj van, és ilyenkor sokszor a szép szó, a családi megbeszélés már vajmi keveset segít.

Természetesen meg kell próbálnunk észérvekkel vagy emocionális tényezőkkel hatni a betegre, de ha ez kevésnek bizonyul, nem tehetünk mást, minthogy szakemberhez fordulunk. Fontos, hogy a mi akaratunk erősebb legyen, mint a beteg ellenállása, hiszen ő magától kevés eséllyel fogja felkeresni az elvonót. Szerencsére manapság már sok lehetőség van a probléma kezelésére, és ha érzelmileg is képesek vagyunk a beteg mellett maradni, idővel van esély arra, hogy újra egészséges életet élhessen. A probléma azokkal a szenvedélybetegségben szenvedőkkel van, akik vagy nem elég erősek mentálisan, hogy túllépjenek ezeken az anyagokon, vagy pedig nincsen mellettük olyan érzelmi és fizikai támogatás, ami megkönnyítené a kitörést ebből az állapotból.

Forrás: femcafe.hu - Papp Eszter

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr222920311

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szexfüggő vagyok. Minden nőt megdugnék. Kasztráltassam magam? 2011.10.12. 17:22:56

Fura,vagy lehet hogy nevetséges problémával fordulok önhöz. Igazság szerint nem is tudom, hogy kihez fordulhatnék.A problémám az, hogy túl nagy a szexuális étvágyam, illetve nem az a baj, hogy sokszor szeretném, hanem hogy szinte minden nővel szeretnék...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása