Elisszák az agyukat a gyerekeink?

 

Megdöbbentő adat: a nagyivók többsége fiatalkorú. A teljes lerészegedés következménye, az úgynevezett filmszakadás agykárosodást okoz, és komolyak a hosszú távú következményei.

A legutóbbi felmérések során, mikor a legutóbbi két hétben történt komolyabb lerészegedésre kérdeztek a kutatók, az amerikai 14 évesek vagy annál fiatalabbak 12 százaléka, a 16 évesek 22 százaléka, a 18 évesek 28 százaléka, és a főiskolai diákok 44 százaléka tett említést legalább egy ilyen eseményről.


Megváltozik az agy szerkezete

A serdülőkort az agy fejlődése szempontjából nagyjából 12-től 20 éves korig kritikus időszaknak tartják a szakemberek. Ebben az időszakban növekszik leginkább az agykéreg, a szürkeállomány, egyszersmind jelentősen átrendeződnek a neuronok. Ez az agyi átalakulás segít alkalmazkodni az élet követelményeihez, mire elérjük az érett felnőttkort.

– A serdülőkor egyszersmind egy olyan időszak, melyben az agy fejlődő idegi áramkörei érzékenyebbek is a zavaró tényezőkre – mondta Fulton Crews, a University of North Carolina tanára. – Kimutattuk, hogy azonos mennyiségű alkohol fogyasztása mellett a növekvő szervezetnél a frontális agykéreg sokkal inkább károsodik, mint a felnőtté. A kérdés az, milyen módon befolyásolja a serdülőkori mértéktelen ivászat későbbi életünket, felnőtt állapotunkat?

Több mint egy évtizede tartanak a kutatások, ezeknek legújabb eredményei alapján a laboratóriumi egereknél olyan finom, de tartós elváltozásokat mutattak ki az agy frontális kérgében. Mindezek az ember esetében hatással lehetnek a döntéshozatalra és az ehhez kapcsolódó viselkedésre.
A mágneses rezonanciavizsgálat (MRI) feltárta, hogy az „alkalmi nagyivó” egereknél  az előagy tömege és mérete kisebbé vált, amikor felnőtté váltak. Az állatokkal végzett tanulási kísérletek azt is kimutatták, hogy sokkal kisebb viselkedési rugalmasságot mutattak, mint az absztinens egerek.

A neurotranszmitterek azok a vegyi közvetítő anyagok, amelyek  egyik neuronról a másikra lehetővé teszik a jelek továbbítását. A vizsgálat még 24 órával a serdülőkorú állatok alkoholfogyasztása után is feltárta az egyes főbb neurotranszmitter-gének tevékenységének csökkenését. Mire felnőttek az állatok, még kifejezettebbé, átlagosan 73 százalékossá vált a csökkenés.

Az eredmények azt sugallják, hogy azok az emberek, akik erősen isznak serdülőkorban, a frontális kéreg vegyi vagy strukturális változásai miatt nehezebben és változó sikerrel lesznek képesek alkalmazkodni az élethelyzetekhez. Agyuknak éppen az a része sérül, amely lehetővé teszi, hogy előre kiszámítsák tettünk következményeit, kontrollálják motivációikat, felbecsüljék a hosszú- és rövidtávú hasznot.

Forrás: mindennapi.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr782852679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása