Míg az elmúlt évtizedekben a legtöbben ferde szemmel néztek azokra, akik pszichológusi vagy pszichiátriai kezelés alatt álltak, manapság ez egyre természetesebb. Továbbra is megmaradtak viszont bizonyos kérdések. Mikor forduljunk pszichológushoz, mit csinál egyáltalán egy pszichológus, hogy működik a pszichoterápia finanszírozása, stb. Ezekre keressük a választ.

Az állandó rohanás, időhiány, a munkahelyi ranglétrán való megmaradásért vagy feljebb jutásért folyó küzdelem, a testmozgás hiánya és a gyakran egészségtelen táplálkozás kiváló táptalajt nyújtanak ahhoz, hogy a lelki eredetű problémák mértéke növekedjen. Ezért tekinthető pozitív fejlődésnek, hogy ezzel párhuzamosan növekszik a pszichológia és pszichoterápia elfogadottsága is.

Az EU-ba lépés és a nyugati társadalmak felé orientálódás a pszichoterápia megítélésében is megmutatkozik. Míg az elmúlt évtizedekben a legtöbben ferde szemmel néztek azokra, akik pszichológusi vagy pszichiátriai kezelés alatt álltak, manapság egyre természetesebb, ha "saját pszichológusunkról" számolunk be. Ugyanúgy, ahogy az ember a fodrászához, manikűröséhez, edzőjéhez, ügyvédjéhez vagy autószerelőjéhez megy, ugyanúgy fordulhat lelki problémákkal a pszichológusához.

Továbbra is megmaradtak viszont bizonyos kérdések a pszichológusi szakterülettel kapcsolatban, amiket ez a cikk próbál megválaszolni. Mikor forduljunk pszichológushoz, mit csinál egyáltalán egy pszichológus, hogy működik a pszichoterápia finanszírozása, stb. Ide tartozik egy elterjedt "találós kérdés" is: mi a különbség a pszichológus, a pszichiáter és a pszichoterapeuta között?



Milyen problémáknál segíthet a pszichoterápia?

A pszichoterápiában elsősorban a lelki problémák megoldása illetve feldolgozása a cél. A következő problémakörök alkotják a pszichoterápia irányultságát:

  • depresszió
  • különböző félelmek és szorongások pl. pánik, fóbiák, szociális félelem (ahol nehezünkre esik nemet mondani, egy jogos kérést feletteseinkkel szemben megfogalmazni, mások előtt beszélni, enni, stb.)
  • evészavarok (bulimia, anorexia, túlsúly)
  • kényszerzavarok (legyen a kényszer a gondolatok vagy a viselkedés szintjén)
  • függőségi zavarok (alkohol, nikotin, drogok, gyógyszer)
  • személyiségzavarok (ha bizonyos személyiségvonások túlzott vagy enyhén torzult formában lépnek fel)
  • burnout (elvesztett munka- és életkedv)
  • krízishelyzetek (pl. válás, gyász)
  • pszichikai alapú testfunkciózavarok (pl. szexualitás terén, magas vérnyomás, alvászavarok)
  • testi megbetegedések, amelyeket pszichikai faktorok váltottak ki vagy tartanak fent
  • traumát okozó élmények (pl. erőszak, baleset)
  • utókezelés, rehabilitáció és segítségnyújtás súlyos testi vagy krónikus megbetegedések esetén


 

Mikor van szükségem pszichoterápiára?

Az a tény, hogy felteszi magának ezt a kérdést, arra mutathat, hogy valamilyen formában kételkedik magában vagy problémás szituációba került. Lelki problémáknál sajnos nincsen olyan konkrét érték, ami felett egy pszichológus felkeresése tanácsolt. Éppen ezért húzódoznak sokan egy pszichoterápia megkezdésétől.
Sokakat az riaszt vissza, hogy mások előítéletétől tartanak ill. attól félnek, hogy "őrültnek" bélyegzik őket. Pedig éppen az ellenkezője az igaz: nem "őrült" vagy "bolond" az az ember, aki pszichológusnál keres segítséget, hanem éppen hogy aggódik saját maga és a helyzete miatt. Aki pszichoterápiát kezd el, azzal azt bizonyítja, hogy tudatában van a probléma létezésének, érdekli, foglalkoztatja és szeretné a lehető leghatásosabban áthidalni. Ahogy ügyvédet keresünk fel jogi kérdésekkel, úgy találhatunk segítséget lelki problémáknál egy pszichológusnál.

 

Feltétlenül keressen fel egy pszichoterapeutát,

  • ha már nem képes a mindennapi kötelezettségeit elvégezni,
  • ha már próbált magának valamilyen szinten segíteni, de semmi sem használt
  • ha olyan nagy a probléma és a szenvedés mértéke, hogy már öngyilkosságra gondolt
  • ha a problémáit alkohollal vagy más függőséget okozó dolgokkal próbálja megoldani vagy elfelejteni
  • ha több mint egy hónapja félelmek vagy depresszió miatt szenved
  • ha fájdamakat, alvászavarokat, szívritmuszavarokat, szexuális kedvtelenséget, szédülést vagy más testi tüneteket észlel, de a kezelőorvosa nem talált rá szervi okot.


Mire érdemes figyelni egy pszichoterapeuta kiválásztásánál?

  • alapvető fontosságú, hogy úgy érezze, megbízhat a szakemberben.
  • nélkülözhetetlen, hogy megértve és elfogadva legyen
  • fontos, hogy a szakember magyarázza el, milyen technikákat és milyen céllal használ
  • legyen a szakembernek elegendő ideje Önre (egy terápiás ülés kb.50 perc) és lehetőleg ne zavarják a beszélgetést telefonhívások.


Mi a különbség a pszichológus, a pszichoterapeuta és a pszichiáter között?

Pszichológus: a pszichológus pszichológia szakon végzett a bölcsészkaron és nem orvos! Ez többek között azt is jelenti, hogy nála gyógyszer felírásáról szó sincs. A pszichológus általában bizonyos területre specializálódott (pl. nevelési tanácsadás, pszichodiagnosztika, stb.)

Pszichoterapeuta: pszichológus és orvos végzettségű is lehet, a lényeg az, hogy az egyetem elvégzése után egy több éves pszichoterápiás továbbképzésen vett részt.

Pszichiáter: orvosegyetemet végzett szakember, aki pszichiátriából szakvizsgázott (mint más orvosok belgyógyászatból, sebészetből, stb.). Itt a gyógyszeres kezelés áll a terápia fókuszában, bár sok pszichiáter pszichoterápiás képzésben is részesült és kombinált terápiát képes egy személyben nyújtani.

Neurológus: a teljesség kedvéért a neurológus szintén orvosi képzettséggel bíró szakember, aki az idegrendszer (központi [agy] és perifériás idegrendszer) orvosi vizsgálatára és gyógyítására specializálódott.

 

Mikor van vége a terápiának?

A kérdés, hogy mennyi terápia elég, körülbelül olyan, mintha azt kérdeznénk, mennyi pénz elég. "A válasz az egyén céljaitól és körülményeitől függ". "Mikor a terapeuta el akarja dönteni, hogy betegének milyen hosszú kezelésre van szükség, először a páciens terápiás céljait kell figyelembe vennie. Olykor ezek a célok pontosak és jól körülhatároltak, máskor széleskörűek és bizonytalanok. A célok ráadásul változhatnak az első néhány ülés során - leszűkülhetnek, egyértelműsödhetnek, vagy épp ellenkezőleg, kiszélesedhetnek." (Persányi Norina, www.bura.hu)

Sokaknak egyetlen terápiás ülés elég ahhoz, hogy a problémamegoldás sikerüljön, másoknak az adott problémák többrétűségéből és a körülményekből kifolyólag hosszabb időre van szüksége. Hosszú távon csak az a biztos, ha önmaga oldja meg a problémáját. Ezért fontos figyelembe venni, hogy a terápia "segítség az önsegítéshez".

 

Ki fizeti a pszichoterápiát?

  • Érvényes TAJ kártyával rendelkezőknek az Egészségbiztosítási Pénztár fizeti.
  • Privát psychológiai rendelésen pedig a páciens fizeti.

 

Forrás: blog.mfor.hu - Dr. Angyalics Zsuzsanna

 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr92721468

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csak alkohollal tudok ellazulni 2011.04.09. 12:59:07

Az én problémám, hogy bulikban csak alkohollal tudok ellazulni. 19 éves vagyok, szeretek bulizni, de kell egy-két pohár bor, addig nem érzem jól magam, feszült vagyok, nem tudok feloldódni. Ez normális?H.Kedves H.!Nem véletlen, hogy az alkoholfogyasztá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

isolde 2011.04.25. 18:57:01

Tudtommal nem fizeti a TB a pszichoterápiát.
süti beállítások módosítása