Sajnos hazánk mindig is előkelő helyen állt az alkoholizmus elterjedését felmérő statisztikákban. A riasztó adatok azt is jelentik, hogy sok gyerek nő fel olyan családban, ahol az egyik, vagy éppen mindkét szülő függő. Ez pedig nem csak a gyermekkorukra, hanem egész életükre rányomja a bélyegét.

 

– A gyermek számára a kiszámíthatatlanság a legrosszabb, abban ha valamelyik, vagy éppen  mindkét szülő alkoholista – emelte ki Király Gabriella, klinikai gyermek szakpszichológus, a Paks Térségi Pedagógiai Szolgáltató Központ igazgatója. A gyermek soha nem tudhatja mikor, milyen reakcióra számíthat a szülőtől, hiszen az, amikor éppen nem iszik, lehet, hogy a világ legrendesebb, leggondosabb apukája, anyukája, az alkohol hatására viszont teljesen átalakul.

A szülő alkoholizmusa hosszú távon a gyermek önértékelési problémáihoz, szorongásához, depressziójához vezethet (képünk illusztráció) A szülő alkoholizmusa hosszú távon a gyermek önértékelési problémáihoz, szorongásához, depressziójához vezethet (képünk illusztráció) 
 

– Egy óvodás kisgyerek egyszer például azt mondta, hogy az ő elképzelése szerint aput ilyenkor egy varázsló változtatja át – mondta a szakember. A probléma sajnos egyáltalán nem ritka. A beteg ember pedig maga szinte soha nem ismeri be függőségét, nem kér segítséget, noha azzal tönkre teszi a családot.

A csecsemők esetében a gondozási feladatok elhanyagolása a függőség legszembetűnőbb velejárója, hiszen az alkoholista szülők nem tudnak odafigyelni a gyermek szükségleteire. Amennyiben csak az egyik fél viszi túlzásba az alkoholfogyasztást, azt a másik még bizonyos mértékig kompenzálhatja. Sajnos az a tapasztalat, hogy idővel a másik fél is tönkre megy, maga is áldozattá válik, nem tud úgy gondoskodni a gyermekéről, ahogyan kellene.

Óvodás korban a gyerekekre a mágikus világszemlélet a jellemző, így még kevésbé tudják értelmezni, hova tenni a szülő viselkedését. Így fordulhat elő, hogy a fentebb említett példához hasonlóan valamilyen misztikus dologgal magyarázzák az alkoholista felnőtt tetteit. A gyermek számára nem tisztázottak az elvárások, sokszor azt hiszik, hogy a szülő viselkedése az ő magatartásuk következménye, azt gondolják ők a hibásak. Ez hosszú távon is komoly önértékelési problémákhoz, szorongáshoz, depresszióhoz, fóbiák kialakulásához, egyéb személyiségfejlődési rendellenességekhez vezethet.

Kisiskolás korban az ilyen rendellenesen működő családokban élő gyerek gyakran minden energiáját felemészti a szülő reakcióinak figyelése, a megfelelés kényszere, a rettegés a tettei kiszámíthatatlan következményeitől. Ez az iskolai teljesítmény csökkenéséhez vezethet. Egyfajta kettősség jellemzi a szülővel való kapcsolatot. Ahogy az alkoholista felnőtt viselkedése is meghasonlott, úgy a gyerek érzései is azok.

Gyűlöli, szégyelli is a szülőt, amiért, amikor az részeg, ugyanakkor szereti is, hiszen az édesapjáról, anyjáról van szó, aki lehet, hogy józanul teljesen másként viselkedik. A problémát súlyosbítja, hogy a tapasztalatok szerint azokban a családokban, ahol a függőség probléma, sokkal gyakoribb a fizikai, és a szexuális bántalmazás előfordulása is.

 

Az alkoholista szülők gyerekei is könnyebben nyúlnak az italhoz

Köztudott, hogy a gyermek számára az elsődleges követendő példa a szülő, akihez igazodik, akitől megtanulja, úgymond másolja az egyes élethelyzetek megoldásához szükséges technikákat. Alkoholista szülők példájával a gyermek nem tud azonosulni, hiszen maga is érezi, hogy az nem jó. Sokszor azonban nincs más lehetőség, az emberpalánta azt tanulja meg, hogy a problémamegoldás egyik fő eszköze az alkohol. Így gyakran fordul elő, hogy az alkoholista szülők gyermekei, hiába gyűlölik a szeszesitalt, maguk is ahhoz, vagy éppen a droghoz nyúlnak, ha krízishelyzetbe kerülnek. Megesik, hogy az alkoholista apák lányai tapasztalataik ellenére alkoholista férjet választanak, vagy éppen annyira meggyűlölik a férfiakat, hogy ez meghatározza későbbi párkapcsolataikat.

Forrás: .teol.hu - Hargitai Éva 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr52614221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása