Negyven százalékkal nőtt a 24 év alattiak körében elkövetett öngyilkosságok száma 2009-ben az előző évhez képest. Probléma, hogy kevés a szakorvos, és egyre több a mentálisan sérült fiatal. Alkohol, drog, depresszió, nem túl fényes kilátások a jövőre.

 

Ölik magukat a magyar fiatalok

Az öngyilkosság az a szándékos cselekmény, amelynek célja és végeredménye a cselekvő saját életének kioltása - írja a pontos megfogalmazást a wikipédia. Az öngyilkosság nem betegség, hanem cselekmény, amihez mentális zavarok, régebb óta fennálló kezeletlen problémák, külső körülmények, vagy frissen bekövetkezett, az egyén korábbi életét súlyosan megrendítő események, krízisek járulnak hozzá. A pszichológia szerint nincs öngyilkosságra immunis személy.

 

Az öngyilkosok több mint kétharmada depressziós. Sok elkövetőre jellemző lehet más deviancia, például alkoholizmus, drogfüggőség. A tragikus esetek megelőzhetőek lennének, ha már gyerekkorban pszichiáterek és/vagy pszichológusok foglalkoznának a fiatalokkal

 

A hazánkban élő kétmillió nyolcvanezer gyermekből legalább félmilliónak lenne szükséges segítségre, hogy mentálisan egészséges felnőtté váljon, ám csupán tizennyolcezer a gyermekpszichiátriai gondozásban nyilvántartottak száma. Ennek fő oka az, hogy rendkívül alacsony a gyermekpszichiáterek és a szakellátóhelyek száma. Tizenötezer gyermekre csak egy szakorvos jut.

 

Öngyilkosságra vagy az öngyilkos gondolatokra utaló figyelmeztető előjelek: az öngyilkosságról való beszélgetés, ideértve az efféle kijelentéseket is: "Megölöm magam", "Bárcsak halott volnék" vagy "Inkább meg se születtem volna". Hirtelen hangulatváltozások: az egyik nap érzelmileg feldobott valaki, majd másnap teljesen kedveszegett. Megváltoznak a mindennapi szokásai, ideértve az étkezési vagy alvási szokásokat is. Látványosan megváltozik a személyisége: például roppant társaságkedvelővé válik, holott előtte visszahúzódó volt.

 
Sokan éreztük már, hogy összecsapnak fejünk fölött a hullámok. Sokunk fejében meg se fordult az öngyilkosság. De sajnos vannak olyanok, akik ezt látják egyetlen menekülési útvonalnak. Pedig ez nem menekülés, hanem a lehető legrosszabb megoldása a problémáknak.

 

Az öngyilkossági ráta Magyarországon évek óta igen magas (százezer lakosra 25 fő jut), ez 2005-ben világviszonylatban a hatodik, és az EU-átlagot is jelentősen meghaladja. Ráadásul az állapot senkit nem kerül el. Önkezével vetett véget életének József Attila, Márai Sándor, Szécsi Pál vagy Latinovits Zoltán is.

 

Forrás: mixonline.hu - Malina Adrienn

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr552592294

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Korlátaink 2011.04.09. 12:59:47

A lélektan nagy erőkkel keresi a választ arra a kérdésre, milyen tulajdonságok (szaknyelven: vonások) határozzák meg érzelmi-lelki egészségünket, az életben való hatékonyságunkat. Az egyik ilyen szóba jövő tulajdonság a belső kontrollhitnek nevezett va...

Trackback: Csak alkohollal tudok ellazulni 2011.04.09. 12:59:28

Az én problémám, hogy bulikban csak alkohollal tudok ellazulni. 19 éves vagyok, szeretek bulizni, de kell egy-két pohár bor, addig nem érzem jól magam, feszült vagyok, nem tudok feloldódni. Ez normális?H.Kedves H.!Nem véletlen, hogy az alkoholfogyasztá...

Trackback: Levendel Júlia - MÉG A KILINCS IS 2011.02.13. 11:29:12

Ország Lili | PanaszlevélELKÉPZELEM, HOGY ELKÉPZELIKínos jelenet: József Attila pénzt kér Babits Mihálytól. Persze nem „közvetlenül“, nem lesi meg a lakása vagy a szerkesztőség előtt, kalap levéve nem áll elé, nem beszél hozzá, de úgy képze...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása