A buprenorphin nevű szernek nyilvánvaló előnyei vannak a várandós nők kezelése során

 

Egy, a bécsi függőségkutató, Gabriele Fischer által vezetett szerzőcsoport a közelmúltban megjelent tanulmányában arról számol be, hogy a buprenorphin nevű szernek nyilvánvaló előnyei vannak a várandós nők kezelése során a – jelenleg kezelési standardként tekintett – methadonnal szemben. A „New England Journal of Medicine" című szakfolyóiratban megjelent írás szerint az újszülöttek alacsonyabb függőségi jeleket mutatnak, ha az anyát terhessége során ezzel a gyógyszerrel kezelték. Azon túl, hogy a függő kismamák esetében a szubsztitúciós terápia fontos, figyelembe kellene venni a születendő csecsemő érdekeit is, ami az lenne, hogy minél alacsonyabb szinten legyen a születés utáni függőségi szintje, az autonóm idegrendszer jobban tudjon fejlődni, és kevesebb ideig tartson az elvonás, azaz a kórházi tartózkodás.

 

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:DcuGYsQ7Zc0rXM:/url?source=imgres&ct=tbn&q=http://www.metropol.hu/images/1238394167_motherandpills.jpg&sa=X&ei=NCUiTfK3C8H5sgbC7vDSDA&ved=0CAUQ8wc&usg=AFQjCNFxO1HyXV6Cq9IR5xpLOpJLtDdBJg&t=1A kutatók 175 kismamát vizsgáltak, akiknek körülbelül a felét methadonnal, másik felét buprenophinnal kezelték. A methadonos csoport 18 %-a, míg a másik csoport 33 %-a hagyta abba a kezelést a vizsgálat ideje alatt. A megszületett 131 (73 a methadon-csoportból, 58 a buprenophin-csoportból) újszülöttet utánkövették, és azt találták, hogy a buprenophin-csoportban születetteknek jóval kevesebb morfinra volt szükségük az első napokban, a kórházi tartózkodás lecsökkent az átlagos 17,5 napról 10 napra, míg az átlagos elvonási tünetek 9,9 napról 4,1 napra estek vissza. Egyik csoport újszülöttjei sem különböztek a nem ópiátfüggő anyák újszülöttjeitől.
A kutatócsoport eredményei azt igazolják, hogy a buprenorphin elfogadható kezelés lehet ópiátfüggő állapotosok számára.
 

 Forrás: ndi-szip.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr532558287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása