Hosszútávú marihuána fogyasztás és pszichózis Minél hosszabb ideig fogyaszt valaki kannabiszt (marihuánát), annál nagyobb a valószínűsége, hogy hallucinációkat vagy érzéki csalódásokat tapasztal, illetve pszichózis alakul ki nála – áll egy szombaton közzétett tanulmányban.

A hosszútávú marihuána-fogyasztás összefüggésbe hozható a pszichózissal

A kutatók kimutatták, hogy azokban az emberekben, akik 15 éves korukban vagy annál korábban fogyasztottak először marihuánát, kétszer akkora valószínűséggel alakul ki „nem affektív pszichózis” (a skizofréniát is beleértve), mint azokban, akik sosem használták a kábítószert. Az amerikai Archives of General Psychiatry szakfolyóirat arról számolt be, hogy az ausztrál Queensland Egyetemen John McGrath vezetésével végzett kutatás egy 3801 átlagosan 20,1 éves személy részvételével készült felmérésen alapult.

„Az összes résztvevő közül a kannabisz első fogyasztásától számított hosszabb időtartam összekapcsolható a pszichózissal összefüggő kimenetelek megsokszorozódásával” – áll a tanulmányban.

Hallucináció, skizofrénia...

A csoport tagjainak 17,7 százaléka nyilatkozott úgy, hogy legfeljebb három éve fogyaszt marihuánát, 16,2 százaléka négy-öt éve, 14,3 százaléka pedig legalább hat éve. Hatvanöt személyben „nem affektív pszichózist”, például skizofréniát mutattak ki, 233 résztvevő pedig legalább egyszer tapasztalt hallucinációt.

„Azok a személyek, akik fiatal korukban hallucináltak, nagyobb valószínűséggel fogyasztanak hosszabb ideje és gyakrabban marihuánát” – írták a kutatók, hozzátéve, hogy a pszichózis és a kannabiszfogyasztás közötti összefüggés nagyon összetett.

A tanulmány szerint azok az emberek, akik sebezhetők a pszichózissal szemben, vagyis izolált pszichotikus tünetekben szenvednek, nagyobb valószínűséggel kezdik el a marihuána-fogyasztást, ami később hozzájárulhat állapotuk nem affektív pszichózissá való átalakulásának megnövekedett kockázatához. A kutatók szerint már a korábbi vizsgálatok is kimutatták a marihuána-fogyasztás és a pszichózis közötti összefüggést, de olyan aggályok merültek fel, hogy a kutatások nem vették eléggé figyelembe a zavaró tényezőket.

Forrás: drinfo.hu - Translation Medipress

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr382034540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Barnebyte 2010.07.26. 17:35:14

Ezt a Queensland Egyetemet megkérdeztem volna, hogy milyen kérdéseket tettek fel a felmérésben...
Mert ha füveseket kérdeztek meg arról, hogy mióta szívják, és hogy tapasztaltak-e hallucinációt, abból mondjuk nem következtetnék egyértelműen a fent megfogalmazottakra, mondjuk belevenném a számításba, hogy ha ilyen régóta szívják, akkor valószínűleg más drogot is kipróbáltak már, és nem csak az LSD az, ami hallucinációt okoz.
süti beállítások módosítása