A Patika Magazin és a Nemzeti Drog Fókuszpont közös cikksorozatot indít a kábítószer-fogyasztók kezelését célzó ártalomcsökkentő programokról, középpontba állítva a tűcsere-programokat. Az itt megjelenő írások egyik fontos célja a szélesebb nyilvánosság informálása.

 A kezdeményezés annak reményében indult, hogy egy alapos, a szakmaiságot szem előtt tartó cikksorozat hozzájárulhat az ártalomcsökkentő programok működésének, céljainak jobb megismeréséhez és elfogadottságuk növeléséhez.

Az itt olvasható első írás az ártalomcsökkentő drogpolitikai szemléletet mutatja be, melynek alapelvei mentén a kábítószer-fogyasztók részére nyújtott, a drogfogyasztás következményeit kezelő programok megvalósulnak.


Az ártalomcsökkentés elméleti megközelítése1

  • Nem moralizáló szemlélet, közegészségügyi szempontokat érvényesít.
  • Kerüli a megbélyegzést, nem betegről, hanem kliensről szól.
  • Alulról felfelé építkező, a szakemberek együttműködésén alapuló szemlélet, felhasználóbarát, nem bürokratikus.
  • Támogatja az absztinenciát, DE a károk megelőzését, mérséklését is fontosnak tartja.
  • Az alacsony-küszöbű szolgáltatások preferálása a magas-küszöbűek mellett.

Az ártalomcsökkentő szemlélet

Az ártalomcsökkentés egy szemléletmód, gyakorlati beavatkozások összefoglaló neve, melynek célja a kábítószer-fogyasztás okozta egyéni, és makroszintű egészségügyi, szociális és gazdasági károk mérséklése. Az ártalomcsökkentés nem ad választ a kábítószer-probléma más kérdéseire (pl. prevenció, kínálatcsökkentés), nem deklarált célja a drogfogyasztók számának csökkentése.

Az ártalomcsökkentés a fogyasztók és a nem fogyasztók körében is hasznokat hoz, hisz egyrészt a szerhasználók kezelése vagy az általuk okozott társadalmi költségek fedezetéül a teljes lakosság adóforintjai szolgálnak, másrészről az anyagi érdeken felül a járványok, bűnözés vagy a halálozás emelkedésének megakadályozása szintén össztársadalmi érdek.

Az ártalomcsökkentő szolgáltatások jelentik a kezeléshez vezető út első lépését, így nagy szerepük van a fogyasztók számának csökkentésében azáltal, hogy a megfelelő ellátórendszer felé terelik a droghasználót.

 Ártalomcsökkentő programok Magyarországon

  • Metadon programok
  • Tűcsere programok
  • Utcai megkeresés, közösségi ellátás
  • Parti szerviz

A metadon programok az opiátfüggő fogyasztók kezelésében játszanak nagy szerepet. A program lényege, hogy a kezeltek orvosi felügyelet mellett legálisan jutnak olyan szintetikus opiátokhoz (metadon, buprenorfin stb.), melyek nem okoznak eufóriát, de enyhítik az elvonás tüneteit. A kábítószer-fogyasztó így nagyobb eséllyel kezelésben marad, és nem követ el bűncselekményt a kábítószer megszerzéséért. A metadon programok szerepet játszanak a kábítószer-fogyasztással összefüggő halálozás megelőzésében is.

A tűcsere-programok ingyenesen steril, egyszer használatos fecskendőt juttatnak az intravénás kábítószer-fogyasztóknak, azért, hogy ezzel megelőzzék a vírusfertőzések terjedését. Az intravénás kábítószer-fogyasztás a közös fecskendőhasználat és a közös eszközhasználat (kanál, szűrő) miatt ma már az egyik legfontosabb tényező a HIV, és a hepatitis fertőzés terjedésében.

 A kábítószer-fogyasztókra, és különösen a problémás kábítószer-fogyasztókra jellemző a kapcsolati rendszerük beszűkülése, életterük csökkenése és a bizalmatlanság a különböző közfeladatokat ellátó szervezetek felé. Az utcai megkereső munka proaktív ellátási forma, jellemzően alacsony-küszöbű feltételeket szab. Ebben az ellátási típusban a különböző szociális segítségnyújtáson túl (étkeztetés, segéllyel kapcsolatos ügyintézés) a következő törekvések jelennek meg: az életviteli készségek fejlesztése, a szabadidő hasznos eltöltésének strukturálása, a kliens egészségügyi ellátással való kapcsolatának követése, kapcsolattartás más szolgáltatási intézménnyel (munkaügyi központ), reintegráció, a környezetben való megtartás, a betegségállapot és az együttműködés nyomon követése valamint a visszaesések megelőzése. A gondozás kulcseleme lehet a családgondozás, illetve a természetes (kortárs) segítők bevonása, megnyerése.

A parti szerviz szolgáltatások abból a feltételezésből indulnak ki, hogy a leginkább érintett korcsoportok kábítószer-fogyasztásának színtere jellemzően a zenés-táncos szórakozóhelyek. A parti szerviz szolgáltatások a diszkók látogatóit célozzák meg, szolgáltatásaik általában vízosztás, a kalcium-bevitel biztosítása, szőlőcukor osztás és szóróanyagok terjesztése. A biztonságos szórakozóhelyek létesítését célzó kezdeményezések ezeken felül javasolják a túlzsúfoltság elkerülését, az ivóvíz biztosítását a mosdókban, a biztonságos és gyors ruhatárat, az éjszakai közlekedés lehetőségeinek ismertetését, nyugodt szoba létesítését és elsősegély-nyújtásra kiképzett személy alkalmazását2. Ezekben a törekvésekben tehát az egészségügyi kockázatok elkerülése mellett az áldozattá válás megakadályozása is célként jelenik meg.

Horváth Gergely Csaba, Nemzeti Drog Fókuszpont

Nemzeti Drog Fókuszpont
Nemzeti Kábítószer Adatgyűjtő és Kapcsolattartó Központ
1097 Budapest, Gyáli út 2-6.
T.: (36-1) 476-1100/2636m.
www.drogfokuszpont.hu
horvath.gergely@oek.antsz.hu

Forrás: patikamagazin.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr471223593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása