A kockázati magatartások (tű- és fecskendőmegosztás) és a vér útján terjedő fertőző betegségek kapcsolata ismert tény. Egy 2006-ban Budapesten, 215 fő aktív intravénás szerhasználó körében végzett vizsgálat nem csak ezen magatartások előfordulására kérdezett rá, hanem kvalitatív információkat is gyűjtött a használt fecskendők típusáról, tisztításáról és a felhasználás egyéb jellemzőiről is. A kétórás strukturált kérdőívet HIV és HCV szerológiai vizsgálat egészítette ki.

 A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a hepatitis C vírus terjedése nem csak a tű- és eszközmegosztási kockázati magatartások gyakoriságával függ össze, hanem ezen belül az injektáláshoz használt fecskendő típusával és a fecskendő-tisztítási szokásokkal is - tudatta a Drogfokuszpont.hu.

A két részből álló fecskendő esetén a tű és a benyomott állapotú dugattyú között nagyobb a holttér, mint az egyrészes fecskendő esetén. Mivel a kétrészes fecskendőben több vér maradhat, a kórokozók nagyobb eséllyel okoznak fertőzést fecskendő-megosztás során. A kétrészes fecskendők és a HIV fertőzés magasabb kockázatának kapcsolata ismert, de a hepatitis C fertőzés terjedésével kapcsolatos összefüggés alaposabb feltárást igényel.

A fecskendő-tisztítási szokások is befolyásolják a vírusok terjedését. A CDC szerint a melegítés, a savas vagy alapos, vízzel történő tisztítás nagymértékben csökkenti a HIV fertőzés átadását. A hepatitis C terjedése és a tisztítási szokások összefüggései további vizsgálatok igényelnek.

További kvalitatív információkkal szolgál a fecskendő-megosztási szokásokról az átadás iránya. A receptív használat, azaz amikor a szerhasználó jellemzően átveszi a már használt fecskendőt kockázatosabb, mint a disztributív, azaz a jellemzően átadó magatartás. Ezek a kvalitatív információk tovább árnyalják a kockázati magatartások és a vírusfertőzések átadása között összefüggésekről szóló ismereteinket.
Az éves jelentés részletesen a Drog fokuszpont.hu oldalon olvasható.

Forrás: orientpress.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr871817974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása