A droghasználó kismamák gyerekeinek nagy része drogfüggőként jön világra. Az újszülöttek elvonási tünetei néhány hét alatt megszüntethetőek, de későbbi sorsuk sok esetben bizonytalan. Néha az anya beszámíthatatlansága, néha az ellátási rendszer hiányosságai miatt.

 

"Tizenöt éves koromban kezdtem el drogozni, tizennyolc éves koromban már heroint szúrtam. Ez öt évig tartott, közben többször is voltak rendőrségi ügyeim, loptam, hogy valahogy meg tudjam szerezni a pénzt a heroinra, ami akkor naponta már 10-20 ezer forintba került. A rendőrségről elterelésre küldtek, voltam elvonón is nem egyszer, de mikor kijöttem, mindig visszaestem. Tíz éve vagyok a Nyírő Gyula Kórház Metadon-programjában, de közben mákteáztam, gyógyszereztem, speedet szúrtam egészen egy fél évvel ezelőttig" - kezd bele a történetébe Kata, aki most harminc éves. Öt hónapos terhes volt, mikor rájött, hogy gyereket vár.

 "Az ópiátok, így a heroin és a máktea rendszeres használata a havi ciklus elmaradásával jár. Emiatt nekem körülbelül kétévente jött meg, ezért nem tűnt fel, hogy valami gond lenne" - folytatja.

A drogfogyasztó kismamák sokszor azért nem veszik észre időben a terhességet, mert a fenti okok miatt egyébként sem menstruálnak, és a terhesség kezdeti szimptómái, az émelygés, hányinger, rosszullétek könnyedén összekeverhetők az elvonás tüneteivel. Ahelyett, hogy észrevennék, mi történik a szervezetükben, sokan ilyenkor még jobban megemelik az adagjukat. Kata a terhessége első öt hónapjában rendszeresen mákteát ivott, speeddel lőtte magát és Metadont szedett. Utóbbi az addiktológiai programokban használatos, elvonási tüneteket csökkentő gyógyszer, amely nem kábítja el az embert, csak mérsékli a heroin utáni sóvárgást, de ettől még függőséget okoz.

 

"Ma Magyarországon körülbelül 24 ezer problémás kábítószer-használó van, de ez csak egy becsült érték, pontos adatok nem állnak rendelkezésünkre, mert nagy részük nem vesz részt semmilyen egészségügyi ellátásban, nem akadnak fent a rostán, nem tud róluk a társadalom" - mondja Oberth József, a Magyar Emberi Jogvédő Központ keretében működő anonim addiktológiai és jogsegély szolgáltatás, a Józan Babák Klub képviselője.

Ugyanez vonatkozik a kismamákra, vagyis egy részük nem jelenik meg az egészségügyi intézményekben, úgy csinálják végig a terhességüket, hogy egyáltalán nem látja őket orvos. Ha nem jelzik a droghasználatot, a szülésre összeszedik magukat, és az újszülöttnek nincsenek elvonási tünetei, ami lebuktathatná őket, akkor minden gond nélkül kiadják a kórházból a gyereket.

 Kováts Virág, a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány munkatársának is hasonlóak a tapasztalatai: "Klienseink többségének az anonim programunk jelenti az egyetlen intézményi kapcsolatot. Nagy bizalmatlanság jellemzi őket a szociális és egészségügyi ellátásokkal kapcsolatban" - írja le a droghasználók hozzáállását. A kismamák félnek attól, hogy ha fény derül az anyagozásra, elveszik tőlük a gyereket, ezért inkább nem szólnak senkinek, vagy jobb esetben anonim szolgáltatáshoz fordulnak.

Alacsony a küszöb, könnyebb átlépni

 A Józan Babák Klub jelenleg az egyetlen alacsonyküszöbű alternatív terhesgondozási program Budapesten, amit a droghasználó kismamák igénybe vehetnek. Az alacsonyküszöbű elnevezés arra utal, hogy a szolgáltatást igénybe vevőkkel szemben nincsenek nagy követelmények, vagyis a küszöb könnyen átléphető. Nem kritérium az absztinencia, nem feltétel a betegbiztosítás, akár nevük közlése nélkül is kapnak segítséget: életviteli tanácsadást, pszicho-szociális támogatást, jogsegélyt. Ebben az évben eddig körülbelül 30-40 kismama kereste fel őket, de ebbe nem csak a rendszeresen drogozók, hanem azok is beletartoznak, akik terhességük elején néha használtak valamit.

"Mikor megtudtam, hogy terhes vagyok, el akartam vetetni, mert attól féltem, hogy valami komoly károsodása lesz a babának. Késő volt, nem lehetett megszakítani a terhességet. A Metadon-programbeli orvosom ajánlotta a Józan Babák Klubot, ők elküldtek az I. SZ. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikára, ahol adtak mellém egy szociális munkást is, aki segített a terhességem alatt" - folytatja Kata terhessége történetét.

 A drogozó nőkre jellemző, hogy legalább a terhesség alatt megpróbálják visszavenni vagy teljesen lecsökkenteni az adagot, akkor is, ha egyébként eszükbe sem jutott volna leállni. A kemény drogosoknak ilyenkor a Metadon-program jelenthet megoldást, ahová a terhes nőket soron kívül felveszik.

"Egyszer bejött hozzánk egy lány azzal, hogy öt hónapos terhes, le akar állni, ezért két napja nem szúrt. Addigra már iszonyatos elvonási tünetei voltak, ami nagyon veszélyes ilyen állapotban. Beültünk vele egy taxiba, és négy óra múlva már a Metadon-programban volt."

Ez tisztább szer, mint az utcán árult, ki tudja mivel felütött por, és könnyebb hozzájutni.

 "A drog sok pénzbe kerül, amit meg kell szerezni, és terhesen nem annyira jó dolog prostituáltnak lenni" - magyarázza Oberth József, aki szerint sokszor előfordul, hogy a terhesség alatt annyira sikerül csökkenteni az adagot, hogy a szülés idejére már szinte teljesen tiszta a kismama.

Drogfüggőként születnek

"Mivel a drogok kis molekulájú vegyületek, átjutnak a méhlepényen, és a terhesség alatt folyamatosan a magzatba jutnak. Egy részük fejlődési rendellenességet okozhat, korai vetéléshez vagy a magzat méhen belüli elhalásához vezethetnek. Ezek a gyerekek sok esetben drogfüggőként születnek"
- magyarázza a drogos terhesség következményeit Dr. Beke Anna, egyetemi docens-gyermekneurológus, az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika gyermekgyógyásza, aki praxisa során többször találkozott már droghatás miatt károsodott csecsemővel, de etikai okok miatt konkrét esetet nem kívánt ismertetni. 

 A különböző kábítószereknek eltérőek a magzatra gyakorolt káros hatásai, de általánosságban a legjellemzőbbek a fejlődési, viselkedési és magatartászavarok, és az alacsonyabb intelligenciaszint. A drogfüggő édesanyák újszülöttjeinél körülbelül 70 százalékban tapasztalnak elvonási tüneteket a szülés utáni 72 órán belül. A csecsemők ilyenkor ugyanazokat a kínokat, fájdalmakat élik át, mint a felnőttek, ezért kezelésre szorulnak, mert bele is halhatnak az elvonási tünetekbe.

Kata kislánya két héttel a kiírt időpont előtt született, látszólag egészségesen, de hamar jelentkeztek nála az elvonási tünetek. "Ópiumoldatot és nyugtatót kapott. Az előbbit másfél hétig, a gyógyszert két-három hétig. Folyamatosan csökkentették az adagját, míg meg nem szűntek az elvonási tünetek" - meséli. Kata bevallottan drogfüggőként szült, ezért az orvosok fel voltak készülve arra, hogy elvonási tünetetek jelentkezhetnek a babán, és speciális kezelésre lesz szüksége.

Ha nincsenek elvonási tünetek, a kismama megúszhatja a számonkérést, és megkaphatja a gyerekét, de ha nyilvánvaló (mert lebukott vagy önszántából mondta el) a drogfüggőség, akkor nem valószínű, hogy csecsemővel távozhat a kórházból, mert semmi garancia sincs rá, hogy nem esik-e vissza, és megfelelően el tudja majd látni a gyereket.

Gyereksors az elvonás után

 Hogy mi lesz az újszülött sorsa, az elsősorban az anyán és a környezetén múlik. Az alacsony küszöbű programokban dolgozó szociális munkások szerint a droghasználó kismamákra jellemző, hogy szétesőben lévő, szenvedélybetegségekkel terhelt családokból származnak, a gyerek apja sokszor ismeretlen, vagy szintén drogfüggő, és fizikailag sincs meg az a háttér, ahová egy gyereket haza lehetne vinni. Legtöbbször ideiglenesen gyermekotthonba kerülnek, és ha az anyuka szeretné megtartani, akkor az erre szakosodott szervezetek, a gyerekjóléti szolgálattól kezdve a gyámhivatalon keresztül a csecsemőotthonig megkezdik alkalmassága kivizsgálást. Megnézik, mennyire stabil, részt vesz-e valamilyen programban, milyen környezetbe vinné a gyereket.

Az évekig tartó kemény drogozás miatt Katának annyira megromlott a kapcsolata az édesanyjával, hogy az gondnokság alá helyeztette a lányát, a vele kapcsolatos hivatalos ügyeket - alap esetben szülői feladatokat - pedig egy számára kirendelt szociális munkás intézi, magyarul levette a kezét a lányáról. Ennek éppen folyamatban van a megszüntetése, ettől függetlenül nem kaphatta meg a gyerekét, ideiglenesen csecsemőotthonba került, de mindent megtesznek azért, hogy visszakaphassák.

 Másokhoz képest szerencsés a helyzete, mert gyerekének apja is van, aki ugyan még szintén Metadont szed, de Katához hasonlóan ezzel is szeretne leállni. A kislány most két hónapos, majdnem minden nap két és fél órát utaznak a csecsemőotthonig, hogy egy órát vele tölthessenek. Ha az édesanyát nem találják alkalmasnak, először a családban néznek nevelőszülőt a gyereknek.

 "Általában ilyenkor akad egy nagymama, nagynéni, unokatestvér, akinek felmerül a neve, ha mégsem, akkor a csecsemőotthonból más nevelőszülőkhöz kerül, de ez a ritkább" - magyarázza a Józan Babák Klub munkatársa. A terhesgondozási program 2006 óta létezik, ennyi idő alatt mindössze két esetben fordult elő, hogy az újszülött állami gondozásba került, mert az anyák alkalmatlan visszaesők voltak, és nem találtak közeli hozzátartozót. Kérdés, hogy a gyerek örökbefogadási esélyeit nem rontja-e, hogy drogos múltú családból származik, ahogy az is, nagyobb eséllyel fognak-e később szüleik útjára térni, mint azok a gyerekek, akik tiszta lappal indultak.



"Az a probléma, hogy sokszor éppen a kivizsgálást végző szervezetek hiányosságai miatt nem kaphatja meg az anya a gyereket" - kezdi taglalni a rendszer hibáit Oberth József. Nem akarják kiadni az újszülöttet, mert nincs, aki akár napi szinten ellenőrizni tudná, kap-e enni, megfelelően gondoskodnak-e róla. Ausztriában a heroinfüggő nők 70 százaléka tudja felnevelni a gyerekét, mert vannak kifejezetten az anyukák mellé kijelölt szociális munkások, akik segítik és ellenőrzik őket, ezért sokkal bátrabban hagyják náluk, hisz úgyis kiderül, ha az illető visszaesik, alkalmatlannak bizonyul.

Hetekig a kórházban maradhatnak a gyerekkel, és szociális támogatást kapnak, ami segít nekik az indulásban. Kórházi szociális munka itthon is akad, de az intézmények nem alkalmasak a droghasználó várandós anyák családközpontú ellátására. "A rehabilitációs központok nem fogadnak kismamákat, az anyaotthonoknak pedig elvileg fel kellene venniük őket, mert szigorúan tilos diszkriminálniuk, a gyakorlatban azonban egyéb indokra, például várólistára hivatkozva kirekesztődnek a rendszerből" - folytatja. A szakemberek szerint olyan intézményre volna szükség, amelynek keretén belül a szociális problémák orvoslása és az addiktológiai kezelés is megvalósulhat. 

 Katáéknak remélhetőleg heteken belül rendeződik a sorsuk, visszakapják a gyereküket, de a nagy próbatétel csak most kezdődik: szülőként kell megfelelniük. "Utánaolvastam, milyen szövődményei lehetnek később a gyerekemnél a drogozásnak, és még most sem vagyok nyugodt, félek, nehogy később derüljön ki valami" - mondja. Alapvetően azonban mégis bizakodó, és talán épp ez is a legfontosabb: "Eleinte nem bíztam benne, hogy képes lennék rá, de most már tudom, hogy menni fog."

Forrás: noilapozo.hu - Nagy Melinda

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr621485481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GargleBlaster · http://autostat.hu/hasznos 2009.11.18. 12:42:22

örülök, hogy ilyenekről is olvasni a a blogok között. nagyon hasznos írás, és oriási dolog, hogy már van hatékony segítség az ilyen helyzetben lévő anyukák számára is. amúgy örömmel tapasztalom (bár lehet, hogy csak kívülállóként látom így), hogy annak ellenére, hogy valószínűleg nincs elég anyagi keret és odafigyelés mégis egyre kreatívabb és széleskörűbb központok és lehetőségek állnak rendelkezésre a szenvedélybetegek számára. le a kalappal. a szociális munkásokat eddig is nagyra tartottam, de most méginkább megemelem a kalapomat előttük (főleg, hogy tudom, hogy anyagilag egyáltalán nem megbecsült szakma ez
süti beállítások módosítása