Tóni már lefeküdt aludni, amikor hallotta a bejárati ajtó csapódását. A fejére húzta a takarót, csak hogy ne hallja szülei civakodását. Egyből tudta: az apja már megint hulla részegre itta magát, az anyja pedig iszonyatosan dühös volt.

 Nagyon sok fiatalt alkoholista szülők nevelnek, olyan emberek, akik testileg-lelkileg az alkohol rabjai. Az alkoholizmus nem mai találmány: évszázadokon keresztül még senkinek sem sikerült megelőzni, megszüntetni, gyógyítani ezt a betegséget. Az alkoholizmus gyötrelme nem csak a részeges embert, hanem a körülötte, vele együtt élő emberek életét is súlyosan megterheli.

Miért isznak a szüleim?

Az alkoholizmus betegség. Mint minden más betegséget, ezt is kezelni kellene. Szakszerű segítség nélkül az alkoholbeteg ember egyre lejjebb csúszik a lejtőn, helyzete, egészsége egyre súlyosbodik.

A betegség kialakulásáért igazából senki sem tehető felelőssé. Szeretteik alkoholfüggősége miatt nem lehet hibáztatni a családtagokat. Hiába minden jó szándék, az alkoholbeteg ember úgyis inni fog. Ha a te szüleid is isznak, ne hibáztasd magad: igyekezz jól teljesíteni az iskolában, segíts a ház körüli munkákban, végezz el olyan dolgokat is, amikről tudod, hogy a szüleidnek örömöt szerzel vele.

Sok oka lehet annak, ha valaki a pohár után nyúl: munkahelyi problémák, házastársi ellentétek, anyagi gondok, esetleg valamiféle betegség miatt való végső elkeseredés. Bármit teszel, a helyzeten TE nem tudsz változtatni. A problémát nem vállalhatod fel, nem a te hatásköröd.

alkoholista szülőMiért nem hagyják abba az ivást?

A tagadás komoly szerepet játszik egy alkoholista életében. Az illető nem akar szembenézni egy adott helyzettel, valamiféle nehézséggel. Másokat vádol saját szerencsétlensége miatt, hiszen sokkal könnyebb számára valakire áthárítani a problémát. Sok alkoholista szülő saját gyerekén veri el a port, s kiabál: „Megőrjítesz!”, „Nem bírok veled!”.  
Az alkoholbeteg szülő egy-kettőre dühbe gurul, ha az ivás, mint probléma szóba kerül. Van, aki azt hangoztatja, hogy „bármikor képes lennék abbahagyni”, van aki „búfelejtésre használja az italt”, de sokan el sem ismerik betegségüket. 

Az alkoholizmus okozta nehézségek

Ha a kamaszéveidet taposod a te életedet is bizonyára gyakori hullámvölgyek tarkítják. Ha ehhez a kavargó lelkiállapothoz hozzávesszük a szülők alkoholizmusát a helyzet igen súlyos is lehet. Az alkoholbeteg szülők gyerekei gyakran ingerültek, szomorúak, elkeseredettek, magányosak, szerencsétlennek érzik magukat, önértékelésük mélyen a béka feneke alatt van.

Az ivós emberek kiszámíthatatlanul viselkednek: a mellettük felcseperedő gyerekektől rengeteg energiát felemészt, hogy kitalálják szüleik aktuális kívánságát, vagy hangulatát. Egyik nap azért üvöltözik az ittas szülő, mert nincs készen ez vagy az, másnap aztán józan állapotában mindent megígér, fogadkozik, hogy ilyen eset soha többé nem fordul már elő. Aztán minden kezdődik elölről.

 Gondot jelenthet a számlák rendszeres fizetése, a szülőértekezleteken való megjelenés, a testvérek ellátása. Jóllehet, az alkoholizmus hasonló problémákat okoz minden családban, mégis minden eset más. Vannak, akik minősíthetetlen viselkedésük mellett testileg-lelkileg bántalmazzák gyermekeiket. Vannak, akik a legalapvetőbb dolgokról, a gyerekek étkezéséről, ruházkodásáról sem gondoskodnak. A helyzetet még kábítószerek használata is tetézheti.

Noha minden eset egyedi, az alkoholista szülők gyerekei nagyjából ugyanarra panaszkodnak: magányosnak, szeretetlennek, szerethetetlennek érzik magukat, semmihez sincs kedvük, levertek. Mivel a szülők magatartását egyetlen gyermek sem befolyásolhatja, mit tehetne mégis saját jobb közérzete érdekében?

Mit tehetsz önmagadért?

Az alkoholbeteg szülők gyerekei sajnos gyakran maguk is a szesz rabjaivá válnak. A helyzet felismerésével, az időben történő segítségkéréssel megelőzheted, hogy ne juss a szüleid sorsára.

Helyzetfelismerés !!! A mindennapjait ivással töltő szülőd miatt nem vállalhatsz felelősséget. Ha te pontosan látod mi a helyzet, még ha a szülő nem is ismeri el, már megtetted az első lépést saját jövőd érdekében.
Sok alkoholbeteg szülő gyereke fél hangot adni a véleményének, nem mer ellenkezni, nem mutat se pozitív, se negatív érzelmet, mert attól fél, hogy ezzel hozzájárul szülője ivászatához.

 Az érzelmek elfojtása számtalan további probléma forrása lehet. A düh vagy az elkeseredettség önmagadnak való elismerése, egy baráttal való kibeszélése máris óriási segítség lehet. Ismerd fel/el az érzéseidet, ne tegyél úgy, mintha minden a legnagyobb rendben lenne. Tudatosítsd magadban, hogy a szüleid ivászatáról te mit sem tehetsz.

Keress támaszt !!! Jó érzés megosztani a nehézségeket egy baráttal, de éppen ennyire fontos felnőttekkel is megbeszélni a problémákat. Mivel az alkoholizmus világszerte óriási problémát jelent, számtalan szervezet áll rendelkezésre, ha valaki segítséget keres. Az Anonim Alkoholisták szervezete az alkoholbetegek családtagjainak is kínál segítő programokat.

Azzal, hogy segítséget kérsz másoktól, még nem árulod el, csapod be a szüleidet. Ha titokban „asszisztálsz” a betegséghez, a helyzet tovább súlyosbodhat. Attól még ugyanúgy szeretheted a szüleidet, ha a támaszt máshonnan kapod.

 - Keress menedéket !!!

Ha úgy érzed, hogy már nem bírod otthon, legszívesebben elmenekülnél, keress mielőbb segítséget. Számtalan forródrót-lehetőség kínálkozik, ne szégyelld kihasználni, ha fogyóban a türelmed, az energiád. Ha úgy ítéled meg, hogy az otthoni helyzet kifejezetten veszélyes, a rendőrséget (107) is tárcsázhatod.

Mivel az alkoholizmus betegség, nem viselkedészavar, nem lehetséges az alkoholbeteg szülőt megváltoztatni. Mutasd ki a szüleid iránti szereted, ragaszkodásod, de mindenekelőtt vigyázz nagyon magadra. 

(O.K.T.) - Forrás: kamaszpanasz.hu

FIGYELEM !
A GYERMEKBÁNTALMAZÁS NEM CSALÁDI ÜGY !
HA KÖRNYEZETÉBEN BÁRMI HASONLÓT ILL. GYERMEK ELHANYAGOLÁST ÉSZLEL, AZT JELEZZE A TERÜLETILEG ILLETÉKES CSALÁDSEGÍTŐK FELÉ !

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr731374433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása