Szerk 2007.11.12. 18:20

Könyvajánló

 
Hajléktalan alkoholisták útja a józanodáshoz
 

Mit tudunk az alkoholistákról és hajléktalanokról? Elég az, amit az utcán látunk? Meg az, hogy súlyos társadalmi probléma? S mit tudunk azokról a szociális munkásokról, akik küzdenek értük, velük az életben maradásukért, a talpra állásukért? S mi az a Váltó- Ház? Hogy jött létre, hogy működik, milyen eredménnyel, milyen reménnyel és reménytelenséggel, hittel és szorongással, megrendüléssel és megértéssel? Erről szól ez az emberi sorsokat és küzdelmeket felmutató könyv. Nem lehetünk közömbösek és érdektelenek.

Ára: 2000 ft  Megrendelhető : www.alexandra.hu 

 

Helmut Harsch: Kiút az alkohol rabságából - Hogyan segítsenek magukon a szenvedélybetegek, a hozzátartozóik és a barátaik

 A kiadvány elsősorban azoknak szól, akiket érdekel az alkoholizmus és a szenvedélybetegségek problémájának valamely formája, mivel maguk is függőségben élnek, és segítséget keresnek; vagy mások azt mondják róluk, sőt, talán maguk is érzik, hogy bizonyos ellenállhatatlan vonzást éreznek az alkohol vagy más kábítószer iránt, és szeretnének erről tiszta képet nyerni maguknak; vagy valamely családtagjuk vagy barátjuk szenved függőségben, és szeretnének rajta segíteni. A könyvben ajánlott 12 lépés "tananyag, amely alkalmas egy megváltozott életstílus felépítéséhez". Új szemléletet és beállítódást adhat ahhoz, hogy intenzívebben és mélyebbről éljünk, szorosabban kapcsolódjunk önmagunkhoz.

Kiadó: Agapé Ferences Nyomda és Könyvkiadó Kft.
Oldalszám: 184
Kiadás éve: 2000

Megrendelhető: http://www.konyvesboltom.hu/index.php?id=termekek&art_id=108230&erkezett=www.kirakat.hu

Webáruházi ára: 510 Ft

 

Demetrovics Zsolt : Az addiktológia alapjai

 Az ELTE Eötvös Kiadónál megjelent Addiktológia alapjai című kézikönyv az addiktológia kérdésköreihez tartozó tematikákat széles körben, valamennyi érintett tudományág szempontjából mutatja be és az azzal kapcsolatos legalapvetőbb ismereteket foglalja össze. A kötet szerkesztője és szerzője Demetrovics Zsolt, az ELTE Személyiség- és Egészségpszichológiai Tanszékének tanársegédje, a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet tudományos munkatársa, a Magyar Addiktológiai Társaság elnökségi tagja. A kötet további szerzői a terület elismert szakemberei.

 

 Kelemen Gábor: Szenvedélybetegség, család, pszichoterápia 

 

 A könyv 16 tanulmánya többféle nézőpontból, tapasztalati, tudományos, művészeti és etikai szempontokat egyaránt figyelembe véve foglalkozik az ezredforduló Magyarországának két rendkívül aktuális témakörével: a szenvedélybetegségekkel (a kóros játékszenvedéllyel, az addiktív falánksággal, az alkoholizmussal, a drogfogyasztással) és a családok átalakulásával, a házasságterápia lehetőségeivel. A tanulmánygyűjtemény külön érdekessége annak vizsgálata, hogy a fontosabb pszichikai, emberi kapcsolatokat érintő tudományos koncepciók hogyan jelennek meg - gyakran korábban, mint a tudományban - a művészi alkotásokban, az irodalomban, a regényekben és a drámákban. Ezek az írások a szubjektív nézőpont és a tudományos szempontok, a divergens és a konvergens gondolkodásmód, a produktív és a reproduktív tudás sajátos ötvözetei. Nyitottságot tükröznek, rácsodálkozást fejeznek ki, kíváncsiságot váltanak ki olvasójukban.

Kelemen Gábor (Pécs, 1954) a Pécsi Tudományegyetem BTK Szociológiai és Szociálpolitikai Tanszékének oktatója, egyetemi docens, aki 1978-ban szerzett orvosi diplomát, 1998-ig pszichiáterként és pszichoterapeutaként dolgozott. 1998-99-ben az USA-ban folytatott addiktológiai kutatásokat. Főként az emberi lehetőségszféra növekedéséhez és az önerő felszabadításához vezető dinamikus, interaktív folyamatok feltételeivel foglalkozik. 1994-ben jelent meg Az addikciók széles spektruma című könyve, majd 2000-ben szerkesztésében és tanulmányaival a Tele-dialógus című tanulmánykötet.
 
Megrendelhető az alábbi linken:
 
 

Demetrovics Zsolt: A droghasználat funkciói

 
 A kötet szerzője Demetrovics Zsolt, az ELTE Személyiség- és Egészségpszichológiai Tanszékének tanársegédje, a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet tudományos munkatársa, a Magyar Addiktológiai Társaság elnökségi tagja új könyvében a drogok funkcióiról ír.
"A szerző azokat a fukciókat tekinti át, amelyek a drogfogyasztó személyiség számára a szerhasználatot különösen kívánatossá tehetik, tehát a hozzászokáshoz hozzájárulnak és azt megerősítik. Nem véletlen, hogy a "funkciók" főleg serdülőkorban és a fiatal felnőttkorban jelentkeznek, amikor a személyiség új és nehéz életfeladatok előtt áll, gyorsan fejlődik, idegrendszere és pszichikus szerveződése még képlékeny, és folyamatosan változik környezethez való viszonyában."
Részlet Dr. Buda Béla előszavából

Akadémiai Kiadó
2007
ISBN978963 05 8484 5
158 oldal, 2500 Ft
 
 

 Rácz József : Leszakadók. A társadalmi kirekesztés folyamata
 
 

Rácz József egyetemi magántanár, a MTA Pszichológiai Kutatóintézet tudományos fő munka társa, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar Addiktológiai Tanszékének vezetője, a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Ambulancia igazgatója. Az 1980-as évektől foglalkozik ifjúsági szcénák kutatásával, elsősorban a droghasználat témakörében. 2006-tól az EMCDDA Tudományos Tanácsának tagja. A kötetben a "Fények és árnyak" című Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Program (NKFP) során készült, a társadalmi kirekesztődés folyamatával foglalkozó kutatásunkat mutatják be. A kutatás hozzá kívánt járulni a társadalmilag kirekesztett csoportokkal kapcsolatos társadalompolitika egyes elemeinek vizsgálatához, a vizsgált csoportok számára elérhetőbb, "felhasználóbarát" és a bevonódottságukat, a társadalmi befolyással történő felruházásukat lehetővé tevő szemlélet és társadalmi gyakorlat kialakulásához.
 
A kötetben a "Fények és árnyak" című, a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Program (NKFP) pályázata során készült, a társadalmi kirekesztődés folyamatával foglalkozó kutatásunkat mutatjuk be. Többször írunk társadalmi kirekesztésről és mellette kirekesztődésről; a legtöbb esetben olyan csoportok tagjait mutatjuk be, melyek már eleve kirekesztett társadalmi helyzetben vannak, azonban a csoportok tagjai életében ez a kirekesztődés változhat. Nemcsak fokozódhat, de éppen csökkenhet is, még akkor is, ha e kirekesztésből kitörőkkel a kutatás során nem találkoztunk, vagy csak elvétve. Ennek azonban módszertani okai is voltak - elsősorban kirekesztett csoportokkal vettük fel a kapcsolatot, így azok, akik ezeket elhagyták, a mi látókörünkön is kívülre kerültek. Ugyanakkor olyan személyekkel is találkoztunk, akiknél az élettörténet egy-egy eseménye, fordulópontja vezetett - több lépcsőben - a társadalmi kirekesztéshez; tehát a kirekesztés/kirekesztődés nem "eleve adott" volt, hanem bizonyos események és választások következménye...
Kiadó: ELTE Eötvös Kiadó Kft.
Kiadás éve: 2007
ISBN: 978 963 463 911 4
Kötés: keménytáblás
Oldalszám: 448
Fogyasztói ár: 4500 Ft 

 

Hans Klein: Alkoholfüggőség és családgondozás

 

Alkoholfüggõség és családgondozás - Hans Klein  Az alkoholizmusra nem kell úgy tekinteni mint családi katasztrófára. Ha megfelelõ módon kezelik, van remény a változásra. E könyvben olyan lelkigondozói beszélgetéseket találni, amelyek útmutatást adnak azoknak, akik hatékonyan szeretnének segíteni az alkoholizmusban szenvedõknek, anélkül azonban, hogy a betegeket a segítõ szándék magatehetetlen tárgyaivá változtatnák. Az alkoholfüggõk családtagjai számára nélkülözhetetlen információk és tanácsok az alkoholizmus természetével, illetve az absztinenciával kapcsolatos problémákat egyaránt érintik, és bár minden eset különbözõ, azokat a panaszokat és kérdéseket vonultatják fel, amelyek a szerzõ gazdag lelkigondozói tapasztalatában a legnagyobb gyakorisággal fordultak elõ.

 

 

Dr. Szalayné Halász Orsolya: Egy szenvedélybeteg életútja 

 

dr_szalayne_szenvedelybeteg--fe.jpgDr. Szalayné Halász Orsolya: Egy szenvedélybeteg életútja. Ad Librum, Budapest, 2010.

Megvásárolhatja webáruházunkban, valamint megrendelheti emailen (info@adlibrum.hu) vagy telefonon a (06-1) 814-2590-es számon (9 és 13 óra között). A postaköltség 690 Ft.

Szerző: Dr. Szalayné Halász Orsolya

Cím: Egy szenvedélybeteg életútja

Kiadó: Ad Librum

Kiadási év: 2010

ISBN: 978-963-9934-77-1

Terjedelem: 182 oldal

Méret: A5

Ár: 2040 Ft

Az alkoholizmus társadalmunk és korunk egyik legsúlyosabb problémája. Az emberiség számára egyre világosabbá vált, hogy egészségügyi, gazdasági, társadalmi, családi, munkaügyi és nem utolsósorban a személyiség vonatkoztatásában pusztító népbetegséggel állunk szemben.

A könyv címe: Egy szenvedélybeteg életútja. A karrier, életút mint szociológiai kifejezés részben fedi a viselkedést előtérbe állító dependencia szindrómát. Az alkoholista karriernek a kialakulását a társas kapcsolatok rendszerében helyeztem el. Ezen belül az alcímben utalok arra, hogy mennyiben volt szerepe a korai traumáknak és váratlan veszteségeknek, veszélyeztető családi hatásoknak, serdülőkori kockázati faktoroknak, kortárs csoportoknak, iskolai, munkahelyi veszélyeztető tényezőknek az alkoholista betegek karrierjének a kialakulásában. A könyvben bemutatásra kerül az alkoholbetegségek közös lélektani folyamatai és ezek különféle viselkedésbeli megnyilvánulásai.

Vannak olyan jelzések, amelyek arra hívják fel a figyelmet, hogy itt az ideje beavatkozni. Szükséges, hogy ezeket a veszélyeztető tüneteket éppúgy felismerje mindenki, mint bármilyen más betegség kezdeti tüneteit. Könyvem üzenete: Mi szakemberek fogjunk össze és állítsuk meg korunk pestis járványát, az ALKOHOLIZMUST! 

 

Nem vagyok beteg, nincs szükségem segítségre!

Hogyan segítsünk a mentális betegségben szenvedőknek a kezelés elfogadásában?
Xavier Amador

46Hogyan segítsünk azokon, akik meg vannak győződve arról, hogy nincs szükségük segítségre? Ez a könyv a szívünkhöz szólva, és kézen fogva vezet el minket olyan felismerésekhez, amelyek birtokában képesek leszünk segíteni. A szerző nem csak pszichiáterként ismeri a betegséget, ugyanis fivére is skizofréniában szenved.

Oldalszám: 176
Kiadás éve: 2009
ISBN: 9789639771154
Bolti ár: 2.940 Ft 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr64226741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása